Objavljeno: 8.7.2019 11:00

Applova zmeda s kreditnimi karticami

Apple je pred kratkim svojo plačilno storitev Apple Pay razširil tudi k nam, a kartice, ki so podprte za Apple Pay, ne delujejo tudi v App Store.

Kot smo ob zagonu storitve zapisali v naši novici, je Apple Pay na voljo le za uporabnike kartic Mastercard, pa še to le pri bankah Monese, N26 in Revolut. Slovenskih bank med podprtimi torej ni. Nenavadno pa je, da lahko omenjene kartice prijavimo v storitev Apple Pay, ne pa tudi v iTunes, oziroma za uporabo v trgovini App Store. Apple za nakup aplikacij torej ne podpira lastne plačilne storitve oziroma kartic, ki jih lahko uporabljamo povsod drugje. Razlog naj bi bil v tem, da te kartice niso izdane v Sloveniji. To jih pri Apple Pay očitno ne moti.

Nekdo, ki je prešel na (denimo) N26, lahko s svojim iPhonom plačuje na vseh POS terminalih v svetu, ne more pa na lastnem telefonu kupiti aplikacije. Oziroma si mora v ta namen urediti drugo kreditno kartico, tako, ki je izdana v Sloveniji.

Na spletni strani ima Apple sicer opisan nakup z Apple Pay tudi znotraj aplikacij, a je to namenjeno prodaji izdelkov, ne pa tudi nadgradenj same aplikacije (recimo odklep nivojev v igrah). Za slednjo uporabljamo t.i. "In-App Purchase", torej kreditno kartico, ki jo imamo vnešeno v App Store.

Ob tem velja omeniti, da so pri Applu že pred časom ukinili tudi darilne bone ("gift cards"), s katerimi smo lahko enostavno napolnili svoj račun in preko tega kupovali aplikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

faganel | 8.7.2019 | 12:31

Omenjene MC kartice niso kreditne kartice ampak debetne, kot je recimo Visa in Visa Debit in tudi nisem prepričan, da na račune kartic omenjenih bank lahko prejemaš e.g. plačo, ker to niso "klasične" banke ampak neke vrste finančni servisi.

mo43644844.403@nakup.monitor.si | 8.7.2019 | 12:32

Seveda lahko. Na N26 lahko prejemaš plačo, ker je običajen TRR račun, četudi nemški (ampak, ker smo v EU...). In N26 je čisto običajna banka.

faganel | 9.7.2019 | 12:23

Ja, lahko jo prejemaš in površno sem preletel informacije glede N26. To je daleč od običajne banke, saj ne nudi vezanih sredstev, kreditov, nudi limitov, ne izdaja kreditnih kartic, njihove kartice so "le" debetne. Torej ne nudi tega, kjer banka dela zaslužek, N26 vidi svoj obstoj v nadomestilu za vodenje računa (ki je oderuško za kar nudijo) in vlagateljih(!?). Ko bo to podjetje nudilo storitve, ki sem jih že omenil... bo postalo banka.

Matjaž Klančar | 9.7.2019 | 12:28

Osnovni N26 račun je zastonj, torej ne živijo od nadomestila za vodenje računa. Živijo od provizije, ki jo ob mojem nakupu s plačilno kartico plača trgovec. Enako, kot s tem služijo vse banke izdajateljice kartic. Ostalo se pa strinjam. Vendar marsikdo vezave (sploh pri današnjih obrestih), limitov in kreditnih kartic ne potrebuje.

matmonit | 15.7.2019 | 15:11

Mogoče ni vprašanje primerno za to temo pa vendar, kako je s podatki o uporabnikih in transakcijah oz. trženjem le teh pri teh novodobnih finančnih ponudnikih - GPay, Apple Pay, N26, Revolut, še posebej glede na dejstvo, da je veliko storitev, ki jih ponujajo brezplačnih? Pri Gpay je kar nekaj opcij (sicer jih je trenutno mogoče izklopiti) -Allow Google Payment Corporation to share third party creditworthiness information about you with other companies owned and controlled by Google LLC for their everyday business purposes. -Allow your personal information to be used by other companies owned and controlled by Google LLC to market to you. Opting out here does not impact whether other companies owned and controlled by Google LLC can market to you based on information you provide to them outside of Google Payment Corporation. -Allow Google LLC or its affiliates to inform a third party merchant, whose site or app you visit, whether you have a Google Payments account that can be used for payment to that merchant. Opting out may impact your ability to use Google Payments to transact with certain third party merchants.

matmonit | 15.7.2019 | 15:14

*Gpay in Apple pay ne nudita direktno finančnih storitev saj uporabljata kreditne kartice od drugih izdajateljev a dostop do podatkov, nakupov, nakupnih navadah vseeno imata...

cLuBbY | 18.7.2019 | 07:46

Tole pa ne bo držalo. Sam uporabljam tako Revolut kot N26 za nakupe na App Store-u, IAPe, Apple Pay itd. Brez hackanja, obe na SI naslov. Nobenih težav, kljub temu, da so to debetne kartice.

Jure Forstnerič | 18.7.2019 | 10:15

Hvala za komentar - ko smo napisali novico smo z več virov slišali, da ne gre, tudi nam ni delovalo, možno, da so vmes že popravili oziroma kaj v svojem sistemu spremenili.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji