Objavljeno: 24.6.2019 15:00

Britanski strokovnjaki za kvantne računalnike se selijo čez Lužo

Zdi se, da bo naslednja velika informacijska revolucija prispela v obliki kvantnih računalnikov. Kot kaže, se bo to zgodilo v ZDA, kamor se selijo strokovnjaki iz vsega sveta. Nedavno je v Silicijevi dolini nastalo mlado zagonsko podjetje PsiQ, ki načrtuje izdelati komercialno dobavljiv kvantni računalnik v naslednjih petih letih.

Skupaj s PsiQ pa se v ZDA selijo tudi nekateri vodilni strokovnjaki za kvantno računalništvo iz Velike Britanije. Glavni razlog je kapital, ki ga zagonska podjetja še vedno bistveno lažje zberejo čez Lužo kakor na Stari celini.

Tako je nastal PsiQ, ki ima okrog 50 zaposlenih. Ustanovila sta ga Jeremy O'Brien z Univerze v Bristolu in Terry Rudolph z Imperial College London. Skupaj z njima se v ZDA seli še četica raziskovalcev, ki bodo delovali blizu (in v sodelovanju s) Stanford University. PsiQ bo kvantni računalnik skušal razviti drugače kakor ostala podjetja. Medtem ko se večina trenutno osredotoča na povezovanje več kubitov v obliki elektronov, bo kvantni superračunalnik PsiQ uporabljal kubite v obliki fotonov.

PsiQ ima sicer pred seboj še precej izzivov, a če mu bo uspelo, lahko morda čez pet pričakujemo kvantni računalnik z milijonov kubitov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji