Objavljeno: 24.6.2019 14:00

Začel delovati slovenski portal za žvižgače

Delovati je začela spletna stran zvizgac.si, ki jo je postavil Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji. Gre za portal, ki omogoča varno in anonimno posredovanje informacij in dokumentov, ki izpričujejo nepravilnosti, ki terjajo neodvisno novinarsko preiskavo in objavo (žvižgaštvo).

Upravljavci portala zagotavljajo, da bodo prejete informacije preverili in presodili, ali so primerne za nadaljnjo preiskavo in eventualno objavo na spletni strani ter v drugih medijih v Sloveniji in tujini. Ključna pa je pri žvižgaštvu zaščita virov.

Zvizgac.si zato uporablja uveljavljen sistem SecureDrop, ki je odprtokoden in ga je razvil Freedom of the Press Foundation. Na ta način je podatke moč varno oddati, pri tem pa je treba poskrbeti tudi, da informacij o sebi ne puščamo kako drugače. To priporočajo, da oddajo izvedemo iz javnih prostorov. Vmesnik za vire je tako ali tako dostopen le prek omrežja Tor, ki bistveno oteži (skorajda onemogoči) razkritje identitete povezujočega.

Kdor ne želi uporablja Tora, pa lahko dokumente posreduje prek šifrirane elektronske pošte (PGP), prek šifriranih aplikacij za hipno sporočanje (Signal, WhatsApp) ali po navadni pošti. Ob tem pa je treba vedno paziti, da se ne razkrijemo s kakimi metapodatki, ki so prisotni v dokumentih. Tu nam ne more pomagati nihče drug.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji