Objavljeno: 25.5.2019 14:00

Bi izbrali vremensko napoved ali 5G?

Medtem ko operaterji in proizvajalci strojne opreme hitijo s postavljanjem omrežij 5G, so vremenoslovci zaskrbljeni, da bi utegnil razmah uporabe 5G napovedovanje vremena prestaviti za več desetletij v preteklosti. Razlog je uporaba spektra blizu 24 GHz, ki ga uporabljajo tudi vremenski sateliti.

NASA in NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) že več mesecev opozarjata, da je tal del spektra ključen za spremljanje vode v zraku, kar je bistveno za napovedovanje vremena. Ameriški FCC (Federal Communications Commission) medtem zatrjuje, da problema ni in nadaljuje dražbe teh frekvenc.

Minuli teden je v.d. direktorja NOAA Neil Jacobs dejal, da bi interference s frekvencami za 5G lahko zmanjšale natančnost in zanesljivost vremenskih napovedi za 30 odstotkov. V praksi bi to pomenilo, da bi obalna mesta za bližajoče hurikane izvedela dva ali tri dni pozneje. Zaradi tega NOAA želi, da se ta del spektra ne podeli.

NOAA uporablja spekter pri 23,8 GHz, ki je zelo blizu 24 GHz za 5G. Interferenca bi lahko satelite prikrajšala za tri četrtine zbranih podatkov, kar bi napovedi poslabšalo za vsaj tretjino. Take napovedi bi bile spet tako zanesljive, kot so bile leta 1980.

Medtem se FCC in proizvajalci opreme za brezžična omrežja ne strinjajo in trdijo, da je najnovejša satelitska oprema bistveno manj občutljiva na interference.

Washington Post

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji