Objavljeno: 25.5.2019 14:00

Zaposleni pri Snapchatu vohunili za uporabniki

Snapchat je storitev za trenutno sporočanje, znana po tem, da poslane fotografije in sporočila izginejo takoj po prejetju, sodeč po pisanju spletišča Vice pa naj bi zaposleni kljub temu zlorabljali dostop do podatkov in vohunili za uporabniki.

Članek opisuje interno orodje podjetja, imenovano »SnapLion«, preko katerega imajo določeni zaposleni dostop do uporabniških podatkov, vključno s poslanimi sporočili in fotografijami. To naj bi uporabljali za preprečevanje zlorab, pa tudi za dostop v okviru sodnih nalogov (torej zahtevah sodišč). A kot poudarjajo pri Vice, za tovrstnimi orodji na koncu stojijo zaposleni, ki lahko tak dostop vse prehitro zlorabijo. Pri Snapchatu se teh nevarnosti sicer zavedajo, pravijo, da bi pri odkritju take zlorabe lahko prišlo do odpustitve iz delovnega mesta. Podjetje sicer ni komentiralo konkretnih obtožb, a so povedali, da že dolgo časa uporabljajo sisteme za preprečevanje in prepoznavo takih dostopov.

Snapchat ima sicer slabih 200 milijonov uporabnikov, a podobne težave so v preteklosti imela tudi druga podjetja. Kot rečeno – kljub varnostnim mehanizmom, predstavljajo ljudje največjo potencialno varnostno ranljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji