Objavljeno: 23.5.2019 05:00

Srčni spodbujevalniki s hroščem, ki ubija

Samo v ZDA je približno 268.000 ljudi, ki imajo vgrajen srčni spodbujevalnik Sprint Fidelis, ki ga je proizvajal Medtronic. Napravo so leta 2007 odpoklicali zaradi hudih nepravilnosti in hroščev, ki bi lahko potencialno imeli usodne posledice. Bolniki s to napravo so bili postavljeni pred težko odločitev – lahko živijo z zavedanjem, da imajo v sebi potencialno morilsko napravo, lahko pa gredo na naporno, invazivno in nevarno operacijo za odstranitev. Številni so se odločili za prvo možnost.

Dodatni problem pa je, da niso mogli sprejeti informirane odločitve. Ameriški regulator FDA je pomagala prikrivati več kot 50.000 incidentov, da omenjeni spodbujevalnik bodisi ni opravil svojega dela bodisi je bolnikom po nepotrebnem dajal škodljive električne sunke. Poleg odprte baze MAUDE, kjer se beležijo poročila o nepravilnostih medicinskih pripomočkov, ima FDA tudi drugo bazo, kamor lahko nekateri proizvajalci beležijo napake, ki potem niso javno objavljene. V tej bazi se je od leta 2016 nabralo vsaj 1,1 milijona vnosov.

Namen te druge baze naj bi bil zmanjšati administrativne obremenitve zaradi prijavljanja nepomembnih incidentov, a je prerasla te meje. Problematično je, da je bil njen obstoj do danes povsem neznan. FDA je po pritisku odgovorila, da bodo bazo ukinili in da bodo odslej vse prijave javne.

Medtem pa še vedno ostaja na deset tisoče ljudi, ki imajo vgrajene srčne spodbujevalnike z napako. In ti so pravkar izvedeli, da so njihovi spodbujevalniki še bistveno nevarnejši, kot so menili doslej.

KHN

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji