Objavljeno: 22.5.2019 10:00

Apple je leta 2013 želel kupiti Teslo

Sodeč po trditvah analitikov iz podjetja Roth Capital Partners je leta 2013 Apple podal ponudbo za nakup Tesle po takrat razmeroma visokih 240 dolarjev na delnico.

Že takrat je bilo nekaj tovrstnih govoric, hkrati se je govorilo tudi o tem, da naj bi Apple začel z razvojem lastnega električnega vozila. V biografiji Elona Muska je sicer opisan dogovor za prodajo Googlu, a naj bi si Musk premislil. Takrat je imela Tesla veliko težav s proizvodnjo modela S, danes pa se o tem govori zaradi padca Teslinih delnic pod takrat ponujenih 240 dolarjev. Prejšnji mesec so namreč objavili finančne rezultate za zadnje četrtletje, kjer so pridelali 702 milijonov dolarjev izgub.

Pri vseh ponudbah je očitno, da si Musk ne želi predati nadzora nad podjetjem, saj je tudi pri takratnem dogovoru z Googlom zahteval, da se podjetje ne zapre ali razdeli pred izidom modela 3. Želel je ostati na vodilnem položaju Tesle vsaj toliko časa, da bi začeli s prodajo širše dostopnega električnega avtomobila. Takrat se je govorilo tudi o tem, da bi lahko Teslo kupil kateri izmed večjih avtomobilskih proizvajalcev, denimo Volkswagen, a se je slednji v zadnjih letih že resno lotil lastnega razvoja električnih vozil.  

Do prodaje Tesle sicer še vedno lahko pride – Musk ima večinski delež, a si predstavljamo, da bi bilo marsikatero veliko podjetje pripravljeno še nekaj časa podpirati izdelovalca s tako lojalnimi strankami. Ali bo to Apple, Google ali kak tretji, pa ostaja odprto vprašanje.
O električnih avtomobilih smo sicer že veliko pisali, nazadnje v širšem članku o njihovih prednostih in slabostih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji