Objavljeno: 22.4.2019 21:00

CIA: Huawei financirala kitajska vlada

Ameriška agencija za varnost CIA je obtožila podjetje Huawei, da so ga na skrivaj financirale kitajske vladne agencije.

Američani se bojijo, da bi Kitajska prek izdelkov podjetja Huawei prisluškovala in nadzirala njihove državljane, zato so pred časom zoper kitajsko podjetje uvedli preiskavo, ki naj bi odkrila precej zaskrbljujočih dejstev. Ameriška vlada je javnim agencijam posledično prepovedala nakup opreme podjetja Huawei in k istemu ukrepu nagovarjala tudi druge države. CIA naj bi po poročanju časnika The Times še dodatno prilila olje na ogenj z obtožbo, da so podjetje na skrivaj financirali kitajska vojska in druge vladne agencije. Zbrane informacije so Američani delili z zaveznicami, med katerimi so Velika Britanija, Avstralija, Kanada in Nova Zelandija.

Nekateri zavezniki so se kljub temu odločili, da Huaweia kot ponudnika omrežij 5G ne bodo kar privzeto izključili. Denimo Nemčija, katere Volkswagen na Kitajsko proda kar 40% svoje proizvodnje...

Huawei je obtožbe ostro zanikal, a dvom vseeno ostaja. Kitajske oblasti naj bi telekomunikacijska podjetja že v preteklosti izkoristile za vohunjenje. Huawei in ZTE naj bi na primer nagrajevala zaposlene, ki so uspeli izbrskati poslovne skrivnosti tekmecev.    

The Times

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji