Objavljeno: 20.4.2019 13:00

Heker, ki je ustavil WannaCry, kriv zaradi širjenja drugega črva

Marcus Hutchins, ki je zaslovel leta 2017, ko je uspel preprečiti nadaljnje širjenje črva WannaCry, je na ameriškem sodišču priznal širjenje malwara Kronos in UPAS Kit ter sodelovanja v hudodelski združbi. Zaradi dejanj, ki jih je storil v letih 2014 in 2015, ko je bil star 20 let, mu grozi 10 let zapora in četrt milijona dolarjev kazni.

Hutchins je leta 2017 ugotovil, da WannaCry preverja, ali obstaja določena domena. Ker je sumil, da gre za nekakšen kontrolni mehanizem, jo je registriral. Res se je izkazalo, da se v tem primeru virus preneha širiti. Toda kmalu zatem so ga aretirali, ker je v letih 2014 in 2015 razvijal virus Kronos.

Tožilstvo je proti njemu vložilo obtožnico v desetih točkah, sedaj pa je sklenil dogovor s tožilstvom, v katerem je priznal krivdo po dveh točkah. Za vsako mu grozi pet let zaporne kazni, a bo verjetno prejel precej manj. Danes je Hutchins zaposlen v podjetju Kryptos Logic in se ukvarja z računalniško varnostjo.

Dogovor s tožilstvom je komentiral z besedami, da gre za početje iz časov, preden se je začel ukvarjati z računalniško varnostjo. Svoja dejanja obžaluje in pravi, da mora zanje sprejeti odgovornost, sicer pa si bo tudi v prihodnosti še naprej prizadeval za varnost računalniških sistemov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji