Objavljeno: 15.4.2019 13:00

Najbolj zanesljiva varnostna kopija je – papir!

Poročali smo že, da je izsiljevalski »virus« konec marca zaklenil vse računalnike največjega proizvajalca aluminija na svetu, norveškega podjetja Norsk Hydro. Podjetje je ostalo brez informacijskega sistema in brez podatkov, ki so ključni za delovanje podjetja. Rešili so se (tudi) s pomočjo zaposlenih, ki ne zaupajo računalnikom in si pomembne stvari – natisnejo!

Kot poroča NRK, norveški nacionalni »RTV«, je uslužbenec Jan Verslyppe, ki je v podjetju že 35 let, ključno naročilo, ki ga je obdeloval, za vsak primer tudi v celoti natisnil. Naročilo množice aluminijastih cevi za tovarno v Lichtervelde so zato lahko vseeno izvedli. Jana so sodelavci vedno zbadali zaradi njegovega odpora do računalnikov, po odkritju rešilne dokumentacije pa je obveljal za heroja. Sodelavci in vodstvo so ga poimenovali kar »Dino-star«, ker je pač – dinozaver, vendar tudi zvezda.

NRK poroča, da se je podobna »zvezda« našla tudi v Hamburgu, kjer je zaposleni zaradi lastnega občutka za varnost natisnil podatke o 16.000 rezervnih delih, ki so jih nato lahko uporabili pri poslovanju podjetja. Podjetje je namreč kar nekaj časa moralo delati analogno, s pomočjo svinčnikov, telefonov in faksov.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji