Objavljeno: 15.4.2019 01:00

Rast storitev v oblaku

Nedavne raziskave družbe Gartner in Synergy Research potrjujejo domneve, da prodaja storitev v oblaku še vedno strmo narašča, a strokovnjaki kljub temu navajajo, da je to šele začetek trenda, ki se bo v prihodnjih letih še okrepil.

Gartner ocenjuje, da bo v letu 2019 vrednost storitev v javnem oblaku dosegla nivo 214,3 milijarde dolarjev, kar je 17,5% več kot v lanskem letu. Največji delež storitev v oblaku danes tvorijo storitve SaaS (programske storitve), ki predstavljajo 44% vse porabe. Pred to skupino storitev je še strma rast – iz današnjih 95 milijard dolarjev naj bi se poraba do leta 2022 dvignila na kar 143,7 milijard dolarjev.

Kljub temu področje SaaS ni tisto, ki bo najhitreje raslo v naslednjih letih. Analitiki napovedujejo, da se bo poraba za infrastrukturne storitve (IaaS) v naslednjih treh letih praktično podvojila. Kar se tiče ponudnikov pri družbi Synergy ugotavljajo, da je sta prvi dve mesti med ponudniki javnih storitev zabeležili družbi Dell EMC in Cisco, sledita pa HPE in Huawei.

Obe raziskavi nakazujeta, da je industrija že močno zakorakala v oblak. Analitiki poudarjajo, da med vodilnimi ponudniki ni več takega, pri katerem prihodki niso že močno odvisni od storitev v oblaku. Do leta 2022 naj bi storitve v oblaku rasle trikrat hitreje kot rast na drugih področjih računalniških tehnologij in storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji