Objavljeno: 22.3.2019 05:00

Bizaren dvoboj med PewDiePie in T-Series vključuje tudi ransomware

Švedski zvezdnik YouTuba PewDiePie, s pravim imenom Felix Kjellberg, ima očitno med hekerji vseh vrst precej oboževalcev in podpornikov. Lani so v internet povezani nezaščiteni tiskalniki začeli tiskati strani s pozivom k podpori PewDiePieju, sedaj pa se je pojavil celo izsiljevalski virus, ki mu želi prinesti čim več sledilcev. Čeprav je bil zamišljen kot šala, je dejansko okužil nekaj uporabnikov.

Po internetu sta se začela širiti dva seva izsiljevalskih virusov (ransomware), ki povzročata resno škodo. Prvi je na plano ušel decembra, drugi pa januarja. Prvi je bil napisan tako zanikrno, da je zašifriral uporabniške podatke, a ključa ni nikamor shranil, zato so bili nepovratno izgubljeni. Drugi sev, ki se imenuje PewCrypt, je nekoliko bolj pretkan. Gre za v Javi napisan virus, ki podatke zašifrira tako, da jih je kasneje mogoče tudi obnoviti. To počno tudi številni drugi izsiljevalski virusi, ki za izročitev ključa za odklep zahtevajo plačilo odkupnine.

PewCrypt pa je postavil drugačen pogoj. Kanal na YouTubu, ki ga ustvarja PewDiePie, mora zbrati 100 milijonov sledilcev, pa bo virus razkril šifrirni ključ. Trenutno ima 90 milijonov naročnikov, torej mu ne manjka več veliko.

Toda v zgodbo se vmeša tudi indijski kanal T-Series, ki je v zadnjih mesecih začel hitro pridobivati naročnike in je bil povod za prve incidente s tiskalniki. Ima prav toliko naročnikov kot PewDiePie. Če bo 100 milijonov dosegel prej, bo virus pobrisal vse šifrirne ključe in pustil datoteke na okuženih računalnikih nepovratno zašifrirane.

Čeprav je bil virus zamišljen kot šala, se je resnično začel širiti in nekaj uporabnikov je postalo njegovih žrtev. Zato so avtorji na GitHubu kasneje objavil izvorno kodo in tudi orodje za odklep podatkov.

Medtem pa boj med PewDiePiejem in T-Series dobiva tudi politično konotacijo. Fraza »Subscribe to PewDiePie«, ki se je začela širiti z ugrabljenimi tiskalniki in Chromcasti, postaja geslo rasističnih skupin, ki si prizadevajo za prevlado nad drugimi rasami, torej indijskim kanalom T-Series.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji