Objavljeno: 21.3.2019 12:00

Google Stadia - igranje s pomočjo oblaka

Google je predstavil novo igričarsko storitev Stadia, s katero bomo lahko igrali igre preko Googlovega oblaka. To pomeni, da bomo lahko igrali na praktično katerikoli napravi, od računalnilkov (tudi manj zmogljivih) do igralnih konzol in pametnih telefonov, saj se bo vso procesiranje dogajalo na Googlovih strežnikih.

Podobnih storitev smo doslej že nekaj srečali, med drugim se že ukvarjamo z beta različico Nvidiinega programa GeForce Now, Microsoft pa pripravlja podoben projekt, imenovan Project xCloud, a podrobnosti o tem zaenkrat še niso znane. Pri Googlu pravijo, da bodo strežnike poganjali prirejeni procesorji in AMDjeve grafične kartice, storitev pa cilja na igranje vse do ločljivosti 4K pri 60 slikah na sekundo tudi pri uporabi tehnologije HDR. Seveda pa bo to močno odvisno od hitrosti in kakovosti naše povezave v splet.

Stadia naj bi ponujala tudi možnost pretakanja našega igranja (streaming) preko spletišča YouTube. Pri tem se bodo lahko (seveda glede na igro) gledalci tudi pridružili igranju, saj bo pretočni video tesno povezan s samim igranjem. Pri Googlu trdijo, da bomo lahko igre začeli le v nekaj sekundah, saj bodo tudi programske nadgradnje potekale v ozadju.

Stadia bo na voljo enkrat letos v ZDA in (kot pravijo pri Googlu) v večini Evrope, niso pa še objavili konkretnega seznama držav. Katere igre bodo vključene še ni znano, zaenkrat so pokazali igri Doom in Assassin's Creed: Odyssey. Za storitev naj bi pobirali naročnino, cene še niso znane.

AffodEEF4ho

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji