Objavljeno: 20.3.2019 11:00

Firefox prinaša kar nekaj novosti

Mozilla je včeraj objavila splavitev Firefox različice 66, ta pa prinaša kar nekaj koristnih novosti. Največja je blokada videa in zvočnih datotek, ki se samodejno zaženejo na nekaterih spletnih straneh. Oboje bo seveda še vedno na voljo, a ga bomo sami sprožili s klikom nanj, namesto, da nas napade že ob samem obisku strani.

Nekatere strani imajo sicer video, ki se zažene ob obisku, a z ugasnjenim zvokom, tudi tak video bo po novem ustavljen. Lahko pa seveda dodamo izjemo, denimo za spletišča, kjer si želimo ogledati več videev enega za drugim (denimo playlist na YouTube). Druga novost se imenuje scroll anchoring, gre za sidranje naše pozicije na spletni strani tudi takrat, ko se naloži kakšna slika ali oglas nad mestom, kjer smo (torej se stran pri počasnem nalaganju slik ne premakne navzgor). Nova različica Firefoxa prinaša še nekaj drugih novosti, tudi podporo za spletno avtentikacijo preko sistema Windows Hello, celotni seznam novosti je na voljo na njihovi spletni strani.

Firefox ima sicer zelo zveste uporabnike, a razmeroma majhen tržni delež, sploh v zadnjih letih z razširitvijo pametnih telefonov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 20.3.2019 | 12:50

Men je Firefox poleg Chroma super, zadje čase dela bolj tekoče

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji