Objavljeno: 18.3.2019 05:00

Spotify v EU Applu očita šikaniranje

Ponudnik pretočnih glasbenih storitev Spotify je proti Applu vložil pritožbo pri EU, v kateri podjetju očita šikaniranje, oviranje konkurence in dušenje inovacij. Jabolko spora so pravila na App Storu, kjer Apple od prodajalcev aplikacij in storitev jemlje 30-odstotno provizijo.

Apple nekaterim izbrancem tega 30-odstotnega odbitka ne zaračunava, denimo Uberju in Deliveroo. Oba ponujata storitve, ki jih je treba plačati, a je sama aplikacija brezplačna. Spotify svojo storitev zaračunava kar s plačljivo aplikacijo, ker je sama storitev izvedena prek interneta (pretočno poslušanje glasbe), česar Uber (prevozi) ali Deliveroo (dostava hrane) seveda ne moreta.

To v praksi pomeni, da če Spotify naročimo prek App Stora, dobi Apple 30 odstotkov naročnine. Spotify je zato v preteklosti stranke že pozival, naj se prijavijo raje neposredno na njihovi strani in ne prek App Stora. Zaradi pravil uporabe Spotify na App Storu ne sme ponuditi višje cene kakor drugod, čeprav plača provizijo Applu. Če k temu dodamo še 0-odstotno provizijo omenjenih drugih aplikacij, je bes razumljiv.

Apple se je odzval s pojasnilom, da Spotify zavaja, ko želi ugodnosti, ki jih imajo le brezplačne aplikacij, kar pa Spotify ni. O pritožbi bo sedaj odločala Evropska komisija, ki lahko sproži uradno preiskavo. Karkoli se bo na koncu izcimilo iz tega, bo veljalo le za EU. Je pa Spotify že napovedal, da bo postopke sprožil tudi v ZDA.

V ozadju se seveda bije boj za uporabnike. Apple namreč ponuja tudi svojo pretočno storitev, ki jo domnevno favorizira v primerjavi s Spotifyjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji