Objavljeno: 13.2.2019 05:00

V debaterstvu umetna inteligenca še ni kos človeku

Umetna inteligenca nas je že premagala v šahu, goju in številnih drugih igrah, odlično se znajde tudi kot zdravnik, a v debaterstvu smo za zdaj še spredaj. V San Franciscu se je končala debata med IBMovo umetno inteligenco Debater in svetovnim prvakom Harishem Natarajanom. Debato je dobil slednji.

Debaterstvo je resna disciplina, v kateri nasprotnika zagovarjata vsak svoje stališče o temi, ki jo izvesta 15 minut pred tekmovanjem. To pot je IBM Debater zagovarjal subvencioniranje vrtcev, Natarajan pa je bil proti. Format tekmovanja določa, da imata na začetku vsak štiri minute za uvodno izjavo, potem imata štiri minute časa za odgovor na argumente nasprotnika, sledi pa še dvominutni zaključni govor. Zmaga, kdor prepriča več ljudi. Ker imajo ljudje o stvareh mnenje, so zmagovalca določili tako, da so pogledali, komu je uspelo spremeniti mnenje več ljudem. Ker je pred debato 79 odstotkov ljudi menilo, da morajo biti vrtci subvencionirani, po debati pa 62 odstotkov, je zmagal nasprotnik subvencij, torej Natarjan.

IBM Debater je v pripravah bral časopise, revije in druge vsebine, ni pa imel dostopa do interneta med samim tekmovanjem. Kljub temu je suvereno opravil z uvodnim nagovorom, medtem ko je v repliki nekoliko slabše pariral človeku, spet pa se je dobro izkazal v zaključnem govoru.

Podobno tekmovanje smo videli že lani, ko je prejšnja rzličica IBMovega Debaterja sodelovala v dveh debatah. Eno je dobila, drugo pa izgubila. Ne glede na rezultat pa je dejstvo, da je umetna inteligenca že sposobna konzumirati velike količine podatkov in predstaviti stališče. In to bo v pomoč ljudem, ki bodo umetno inteligenco uporabljali kot asistenta pri odločanju; asistenta, ki bo prebral ogromno informacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji