Objavljeno: 17.1.2019 05:00

Ultrazvok s pametnim telefonom

Na letošnjem sejmu CES smo poleg kopice igračk in zabavne elektronike videli tudi pripomoček, ki utegne revolucionirati zdravstvo. Gre za prenosni instrument, ki ga lahko primemo v dlan in priključimo na pametni telefon, omogoča pa izvajanje ultrazvoka.

Klasični aparati za ultrazvok so velike škatle, kjer je samo držalo večje od novega instrumenta, ki se imenuje Butterfly IQ. Instrument na prvi pogled ni poceni, saj stane 2000 dolarjev, kar pa je še vedno vsaj desetkrat ceneje od klasičnih aparatov. Naprava, ki ima tudi odobritev ameriške Agencija za hrano in zdravila (FDA), je sicer namenjena zdravnikov, a ustvarjalci upajo, da bo kmalu našla pot tudi k laikom. Za slednje namreč pripravljajo programsko opremo z umetno inteligenco, ki jih bo vodila skozi postopek izvedbe ultrazvoka. To ne pomeni, da si bomo lahko sami diagnosticirali bolezni, bo pa omogočilo domače preventivne preglede, da bomo pravi čas poiskali zdravniško pomoč.

Napravo so razvili v start-upu Butterfly Health Network, ki je lani dobilo 250 milijonov dolarjev zagonskega kapitala. Rezultat je prenosni ultrazvok. Uporablja polprevodnik (in ne piezoelektričnih kristalov kakor običajni ultrazvoki), zaradi česar je manjša in cenejša. Čip vsebuje več tisoč majhnih senzorjev (kakor nekakšni mini bobni), ki so sposobni proizvajati vse tri osnovne vzorce, s katerimi se izvaja pregled z ultrazvokom.

Gre za 2D-polje 9000 senzorjev. Naprava se polni pet ur in omogoča dve uri neprekinjenega delovanja. Globina skeniranja je 2-30 centimetrov, posnetek pa prikaže na telefonu. Za zdaj podpira le Applove telefone in tablice.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji