Objavljeno: 14.12.2018 01:00

Intelovi procesorji v bodoče z 10-nm arhitekturo in 3D zlaganjem komponent

Intel je na posebnem dogodku spregovoril o prihajajočih generacijah procesorskih izdelkov, predvsem pa novih tehnologijah, ki jih bomo lahko srečali od leta 2019 dalje. Na srečanju so tako prvič javno potrdili prihod njihove prve generacije procesorjev v 10-nm arhitekturi, ki jo bomo poznali pod družinskim imenom Sunny Cove. Podrobnosti bodo sledile v naslednjih mesecih.

Podjetje je na srečanju napovedalo tudi enajsto generacijo integriranih grafičnih procesorjev, ki jih bomo v kombinaciji z jedri Sunny Cove srečali v obliki procesnih enot Ice Lake. Po napovedih naj bi nova grafika prinesla občuten preskok v zmogljivosti – omenjajo podporo za gladko dekodiranje pretočnih video zapisov v ločljivosti 4K in procesiranje vsebin v ločljivosti 8 K. Po vsej verjetnosti najprej v igrah 8K generacije.

Toda kljub najavam novih generacij generičnih in grafičnih procesorjev je najbolj zanimiva novost brez dvoma tehnologija Foveros. Gre za nov princip sestave in zlaganja elektronskih komponent, ki obeta precej boljši izkoristek prostora, manjšo porabo energije in hitrejše delovanje v primerjavi s sedanjimi računalniškimi elementi.

Miniaturizacija komponent je blizu zgornje meje uporabnosti, zato inženirji iščejo nadaljnji razvoj v novih smereh. Foveros je tehnologija, ki omogoča postavljanje logičnih enot v kopice, drugo čez drugo, torej v 3D smeri, s čimer lahko proizvajalci prihranijo precej prostora. Tovrstni tehnologiji pravijo tudi PoP (package on package), doslej pa smo jo srečali v nekaterih pomnilniških izdelkih (recimo pri grafičnih karticah AMD R9 Fury X). Foveros ta koncept širi na praktično vse komponente sodobnih računalniških sistemov: procesne enote CPU, grafične procesne enote GPU, pomnilnike, sistemske nabore in druge komponente.

Poleg prihranka pri prostoru si obetajo tudi širše in hitrejše povezave med komponentami ter nastanek novih zaključenih računalniških enot za bodoče majhne naprave. Tehnologija Foveros je presenetljivo blizu konkretne rabe. Prvi izdelek naj bi prišel v prodajo že v drugi polovici leta 2019. To naj bi bil zanimiv hibrid med zmogljivimi procesorji Sunny Cove in štirimi energijsko varčnimi jedri Arm, ki bodo izdelku omogočili porabo komaj 2mW energije v mirovanju.

Intel je imel v preteklih četrtletjih kar nekaj težav z uvajanjem naprednejših proizvodnih procesov, zato so ga nekateri tekmeci, zlasti ARM, dohiteli in ponekod že prehiteli v goli zmogljivosti, zlasti pa prilagodljivosti, porabi in ceni. Z generacijo Sunny Cove in tehnologijo Foveros se utegne to vnovič spremeniti v prid družbe Intel.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji