Objavljeno: 13.12.2018 14:00

Nvidia Jetson - možgani za bodoče robote

Nvidia je naredil pomemben korak v razvoju sestavnih delov za prihajajoči rod pametnih robotov. Računalniški modul Jetson AGX Xavier je komplet procesnih enot, ki omogoča upravljanje večine funkcij robotov, vključno s procesiranjem algoritmov umetne inteligence. Brez zadržkov lahko trdimo, da gre za možgane tipičnega robota, ki ga bomo srečali v prihodnosti.

Jetson AGX Xavier je pravzaprav komplet različnih generičnih in specializiranih procesnih enot, ki lahko skupno izvajajo 30 bilijonov računskih operacij na sekundo. Poleg razmeroma generičnega centralnega procesorja z osmimi jedri ARM je tu še specializirani GPU Nvidia Volta in dve procesni enoti NVDLA za strojno učenje, predvsem računalniški vid.

Celoten komplet je že v prodaji, v količini po tisoč enot pa je cena posameznega modula 1.099 dolarjev. Nvidia trdi, da ima že niz partnerjev, ki nameravajo module uporabiti v svojih robotskih ali robotiziranih izdelkih. Med temi so JD.com (roboti za dostavo), Yamaha (droni) in Nanopore (sekvenciranje DNA). Zanimivo bo spremljati, kako bo ta novost vplivala ponudbo robotskih izdelkov in njihov sprejem v vsakdanjem življenju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji