Objavljeno: 11.12.2018 08:00

Google+ spet ogrozil zasebnost podatkov

Google je v zadnjih dveh mesecih že dvakrat našel varnostne luknje v programski kodi zdaj že odpisanega družabnega omrežja Google+. Prek njih bi lahko razvijalci prišli do neavtoriziranega dostopa do zasebnih podatkov, ne glede na to, ali so jih lastniki označili za javne ali zasebne. Sem sodijo imena, elektronski naslovi, poklic, starost, spol in drugi.

Oktobra so pri prvi ranljivosti ocenili, da bi lahko razvijalci prek vmesnikov API dostopali do podatkov okoli pol milijona uporabnikov. Zato so sporočili, da bodo Google+ dokončno ugasnili avgusta 2019. Mesec dni kasneje so našli še drugo napako, po kateri pa je bilo potencialno ogroženih kar 52,5 milijonov uporabnikov, torej precej večjo.

Google je zato sklenil, da bodo tudi zaradi tega Google+ zaprli štiri mesece pred načrtovanim datumom, torej že v začetku aprila 2019. Pri tem sicer navajajo, da najdene napake še ne dokazujejo, da je do zlorab prišlo, a povsem prepričani pa ne morejo biti. Google+ je sicer ena večjih polomij spletnega velikana, ki se je hotel aktivno vključiti v tekmo družabnih omrežij (proti Facebooku). 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji