Objavljeno: 11.12.2018 08:00

87% podjetij slabo obvladuje poslovno analitiko

Podjetje Gartner je opravilo raziskavo o zrelosti uporabe strategij in orodij za poslovno analitiko, ki je nakazuje vse prej kot rožnato stanje v podjetjih. Po navedbah raziskovalcev ima kar 87% podjetij zelo nizko stopnjo zrelosti pri uporabi orodij s področja poslovne inteligence in analitike.

Večina podjetij sodi v kategorijo »osnovne« uporabe, kjer sta poročanje in analitika večinoma prepuščena najosnovnejšim orodjem, kot so preglednice ali pa v kategorijo »oportunistične« uporabe, kjer naprednejše tehnike uporablja kvečjemu kaka manjša skupina ali oddelek v podjetju.

Za podjetja z nizko stopnjo razvitosti poslovne analitike so tipične tudi naslednje značilnosti: primitivna ali zastarela IT infrastruktura, omejeno sodelovanje med IT in poslovnimi oddelki, podatki so le redko povezani z rezultati poslovanja, BI omejen zgolj na osnovno poročanje in ozka grla pri razvoju analitskih modelov in pripravi podatkov.

Zgolj osnovno obvladovanje področja poslovne analitike dokazano povečuje razkorak med tovrstnimi podjetji in njihovimi bolj agilnimi tekmeci. Zato raziskavo zaključujejo s pozivom, da podjetja vendarle razvijejo jasno strategijo upravljanja podatkov, ki vključuje tako modernizacijo tehnologije, predvsem pa izobraževanje vseh vključenih v tovrstne procese.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji