Objavljeno: 8.12.2018 17:00

Fluoridne baterije korak bliže

O prebojih na področju baterij često beremo, precej manj pogosto pa jih občutimo tudi v vsakdanjem življenju. To pot o pomembnem dosežku poročajo iz Honde, kjer so v sodelovanju s Caltechom in NASO uspeli izdelati fluoridne baterije, ki delujejo blizu sobne temperature.

V modernih litij-ionskih baterijah se naboj pretaka s premikanjem litijevih ionov med elektrodama (v pozitivni smeri med polnjenjem in obratni med praznjenjem). Kapaciteta in dolgoživost baterij je odvisna od več faktorjev, eden izmed pomembnih pa je tudi majhnost in lahkost litijevih ionov relativno na njihov naboj. To pomeni, da lahko shranijo (in prenašajo) veliko naboja na enoto mase.

Na drugem koncu periodnega sistema tiči fluor. V principu bi lahko namesto pozitivnih litijevih kationov med elektrodami potovali negativni fluoridni ioni. Težava je le, da se to ne more dogajati v trdnem agregatnem stanu, zato so bile dosedanje fluoridne baterije uporabne le pri temperaturah nad 150 °C.

Novost so baterije, ki uporabljajo elektrolit BTFE (bis(2,2,2-trifluoroetil) eter), v katerem je fluorid topen (in tekoč) tudi pri sobnih pogojih. Elektrolitu so primešali baker, lantan in seveda fluor, da so dobili sistem, ki omogoča reverzibilno prehajanje fluoridnih anionov med elektrodama. Pričakujejo, da bodo imele takšne baterije večjo kapaciteto od trenutnih litij-ionskih. Dodatna prednost je okoljska prijaznost, saj ne vsebujejo kobalta in ostalih spornih kovin (z vidika pridobivanja, recikliranja in odlaganja), hkrati pa ne predstavljajo tveganja za eksplozijo ali požar ob predrtju.

A ne pozabimo. Tovrstnih najav smo slišali že nekaj, pa še vedno uporabljamo litij-ionske baterije. Držimo pesti, da bo z eno izmed najav v prihodnosti drugače.

Honda

Science

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji