Objavljeno: 6.12.2018 12:00

Kuba po novem z omrežjem 3G

Medtem ko zadnje čase beremo le še o omrežjih pete generacije, ki naj bi bila na voljo v kratkem, so na Kubi pravkar splavili - omrežje tretje generacije.

Mobilni operater Etecsa bo prva naročila začel sprejemati jutri, cene pa se bodo gibale od 600 MB podatkov za (preračunanih) 6 EUR do 4 GB za 25 EUR. Slednje je, kot poroča BBC, tudi povprečna kubanska plača.

Novi predsednik Miguel Diaz-Canel je bolj odprt do sveta kot sta bila brata Castro, kar se odraža tudi na telekomunikacijah. Predsednik redno komunicira prek Twitterja, enako tudi člani državnega sveta, vendar je bil internet do sedaj omejen na priključne točke Wifi in kiber kavarne. Poleg hotelov za turiste, seveda. Leta 2017 so prve internetne priključke začela dobivati tudi stanovanja.

Kubanci so do tovrstnih novosti sicer skeptični – omenjen je 24-urni test 3G, ki je pred časom uspešno sesul sistem SMS. Tudi zato bo morebitni naval uporabnikov omejen in bo deloval na sistemu povabil.

Približno polovica kubanskega prebivalstva ima mobilne telefone, vendar niso vsi prilagojeni delovnim frekvencam operaterja Etesca.

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji