Objavljeno: 6.12.2018 10:00

Huaweieve težave v svetu vse večje

Strah pred Huaweiem, največjim telekomunikacijskem podjetju na svetu, se v krepi. Poročali smo že, da je nedavno tudi Nova Zelandija vstopila med tiste države, ki je prepovedala uporabo njihove opreme za omrežja 5G, sedaj se jim (delno) pridružuje tudi Velika Britanija.

Velika Britanija je ena izmed »petih oči«, varnostnega pakta, ki že od leta 1946 odoloča izmenjavo obveščevalnih podatkov med ZDA, Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo in Veliko Britanijo, ki se še ni izrekla proti Huaweievi opremi 5G (tudi Kanada se "še" ni). Da se bo to prav kmalu spremenilo, nakazuje sporočilo britanskega operaterja BT, ki je sporočil, da bo iz svojega centralnega omrežja odstranil vse naprave Huawei (tudi tiste, ki delujejo v omrežjih 3G in 4G), nove pa bodo omejene le za obrobje omrežja (denimo za naprave na stolpih baznih postaj). Hkrati pojasnjujejo, da BT kot tak v jedru svojega omrežja v resnici nikoli ni uporabljal Huaweievih naprav, ampak so trenutno tam zaradi priključitve operaterja EE, ki so ga opravili leta 2016.

Huawei pojasnjuje, da je dogajanje običajno in da BT pač uravnava opremo priključenega operaterja na »skupni imenovalec«. Hkrati poudarjajo, da so z BTjem vseeno že naredili kar nekaj skupnih 5G testnih centrov, kjer so poskrbeli za radijski del.

Strahovi proti kitajski prevladi na področju 5G, menda varnostni, se krepijo, na razmislek o tem je pred kratkim opozoril tudi šef britanske obveščevalne službe MI6.

V povezavi s Huaweiem omenimo še današnjo novico, da so v Kanadi zaprli njihovo vodjo financ, Meng Wanzhou. Ga. Wanzhou, ki je hkrati tudi hčerka ustanovitelja Huaweia, čaka na izročitev ZDA, menda zaradi Huaweieve kršitve ameriških sankcij proti Iranu in Severni Koreji.

  

Dodano 7.12.2019:

O prepovedi upoabe Huaweieve opreme se je danes odločila tudi japonska vlada. Prepoved velja tudi za podjetje ZTE.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji