Objavljeno: 5.12.2018 12:00

Snapdragon 855, procesor za najboljše telefone leta 2019

Leto je naokoli in ameriški velikan Qualcomm je na svojem rednem dogodku Snapdragon Technology Summit predstavil nadgradnjo svojega najmočnejšega procesorja SoC – Snapdragon 855.

Novi Snapdragon bo, kot je že navada, v naslednjem letu najverjetneje poganjal bolj ali manj vse vrhunske pametne telefone z operacijskim sistemom Android (Apple ima pač svoje procesorje serije A). Manjša izjema bodo bržkone le neameriške različice Samsungovih telefonov Galaxy S10, kjer so za nas Evropejce navadno »dovolj dobri« kar Samsungovi hišni procesorji Exynos in pa Huaweievi telefoni, ki uporabljajo lastne procesorje Kirin.

Snapdragon 855 bo izdelan v 7 nm tehnologiji (sedanji Snapdragon 845 v 10 nm), kar naj bi zmanjšalo porabo in hkrati omogočilo višje zmogljivosti (ker je na enako površino mogoče »stlačiti« več tranzistorjev). Pri Qualcommu so omenili »do 3x višje zmogljivosti pri umetni inteligenci« (s čemer je verjetno mišljeno strojno učenje in/ali prepoznavanje kadra na fotografijah), še dodatno posebno vezje za delo s fotografijami (zaznavanje globine pri hitrosti 60 slik na sekundo), kar bo prišlo prav pri aplikacijah za nadgrajeno resničnost in vezje za zajemanje videa 4K s hitrostjo 60 slik na sekundo. Vse skupaj naj bi zahtevalo 25% manj energije kot sedaj.

Na istem dogodku je bil predstavljen tudi novi ultrazvočni bralnik prstnih odtisov 3D Sonic Sensor, ki je namenjen vgradnji pod zaslon in ki deluje tudi če je prst umazan ali moker. Nekatere dosedanje rešitve, ki delujejo na podlagi optičnega branja prstnega odtisa (denimo Huawei Mate 20 Pro), te zmogljivosti nimajo. Govorice pravijo, da naj bi Qualcommov bralnik v naslednjem letu uporabil tudi Samsung, v modelu S10.

Qualcomm ima pripravljen tudi modem X50, ki omogoča povezavo z omrežji 5G, vendar ga niso vgradili v sam procesor Snapdragon 855. Tam je vgrajen LTE modem X24, proizvajalci telefonov pa bodo lahko X50 kupili posebej.

Mimogrede, na Snapdragon Technology Summitu naj bi predstavili tudi prvo ameriško »zares« delujoče omrežje 5G, vendar so pričujoči novinarji z žalostjo ugotovili, da ta »zares« ni bil mišljen ravno zares. V demo sobi je bil sicer res postavljen Ericssonov sistem 5G, ki pa je uporabljal le omejen frekvenčni spekter v milimeterskem območju, zato so bile hitrosti, ki so jih dosegale testne demo naprave le v območju sedanjih omrežij LTE. Pri čemer so se novinarji le redkokatere izmed teh naprav sploh smeli dotakniti.

 

The Verge

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji