Objavljeno: 26.11.2018 05:00

Tudi LinkedIn obdeloval osebne podatke, ki jih ne bi smel

Irski informacijski pooblaščenec je v preiskavi ugotovil, da je tudi LinkedIn brez dovoljenja obdeloval osebne podatke ljudi, in to celo tistih, ki niso njegovi uporabniki. LinkedIn, ki je sedaj v lasti Microsofta, je bil del širše preiskave, katere tarče so bili tudi Facebook, WhatsApp in Yahoo. Sprožili so jo leta 2017, ko so prejeli pritožbe zaradi obdelovanja elektronskih naslovov ljudi, ki sploh niso člani LinkedIna.

LinkedIn je priznal, da je uporabljal 18 milijonov elektronskih naslovov, ki nisi bili člani storitve. Te podatke je obdelovala ameriška veja LinkedIna in jih uporabila za ciljano oglaševanje na Facebooku, ne da bi imela ustrezna navodila, dovoljenja in informacija LinkedIna Irska, ki je potrebno za obdelovanje osebnih podatkov evropskih državljanov.

Poleg tega so ugotovili, da je LinkedIn uporabljal teorijo grafov in algoritme, na podlagi katerih je članov predlagal nove povezave, kar je vključevalo tudi ljudi, ki niso člani. Predlagal jim je kar cele skupine ljudi, da posamezniku ne bi bilo treba ročno zgraditi svoje mreže poznanstev v LinkedInu. Gre za tako imenovano predobdelavo podatkov (precomputing), ki ni dovoljena.

LinkedIn se je opravičil za spodrsljaje in prekinil sporne prakse. Ostaja pa še eno bistveno vprašanje, na katerega irski informacijski pooblaščenec še nima odgovora, LinkedIn pa ga tudi ne razkriva. Kje so dobili 18 milijonov elektronskih naslovov nečlanov?

Poročilo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji