Objavljeno: 19.11.2018 14:00

Prve napovedi za 2019

Prihajamo v tisti del leta, ko analitske družbe začenjajo objavljati napovedi trendov za prihajajoče leto. Med prvimi so IT managerje v podjetjih s svojimi nasveti opremili pri družbi Ness Digital Engineering, verjamemo pa, da se tudi napovedi drugih analitikov ne bodo bistveno razlikovale.

Po mnenju mnogih bo 2019 prelomno leto za področje strojnega učenja in umetne inteligence. Medtem, ko je veliko novejših tehnologij še v začetnih fazah in še niso primerne za širšo poslovno implementacijo, je strojno učenje dovolj zrelo za številna področja rabe v poslovnem okolju. Nekatere področja, kot so poslovno poročanje, digitalni pomočniki za iskanje podatkov in drugi preprostejši načini rabe že lepo opravičujejo investicije v tovrstne rešitve. Težave bodo nastale, ker na trgu primanjkuje kvalificiranih kadrov in talentov za implementacij tovrstnih rešitev.

Tudi druga napoved je dokaj verjetna – upravljanje z velikimi količinami podatkov ali »big data« bomo nehali označevati na tak način in razlikovati od drugih postopkov za upravljanje podatkov. Podjetja se ne morejo več izogniti potrebam po obdelavi velike količini podatkov v realnem času, zato dosedanji koncepti big data pravzaprav postajajo osnovni način dela s podatki.

Za razliko od prvih dveh, gre pri tretji napovedi za streznitev glede na dosedanje dogajanje. Navdušenje nad tehnologijami za veriženje blokov (blockchain) bo splahnelo, vendar bodo podjetja iskala precej bolj konkretne poslovne primere za uporabo tehnologije. V poslovnem okolju bodo v prednosti projekti in verige omejene velikosti, kjer lahko posamezni član »vsili« uporabo specifične rešitve z verigo blokov. Denimo v logistiki in distribuciji.

Digitalna transformacija poslovanja bo še naprej ena glavnih tem, s katerimi se bodo ukvarjala podjetja. Toda na tem področju prihajamo iz obdobja uspešnih pionirjev v čase, ko so digitalno transformacijo že marsikje začeli uspešno implementirati. Prva podjetja že zaostajajo za bolj agilnimi tekmeci, zato se bodo spremembe marsikje morale začeti dogajati hitreje kot doslej.

Za razliko od digitalne transformacije pa razmisleki okoli uporaba storitev v oblaku niso več opcija, tudi za tiste, ki so na tem področju doslej zaostajali. V povezanem svetu je vse več storitev, ki vključujejo uporabo oblaka, tako da se je tej spremembi vse težje izogibati. Ključno postaja, kako učinkovito lahko podjetja upravljajo tovrstne integracije z oblačnimi storitvami in pri tem ohranjajo konsistentnost ter varnost.

Prav varnost bo žal še naprej stalna skrb v letu 2019. Curljanje informacij iz informacijskih sistemov se bo nadaljevalo in po vseh verjetnosti tudi povečalo. Ranljivosti, stare in nove, bodo povzročale vse več nevšečnosti in razgalile organizacijske, tehnične in kadrovske težave, ki so povezane z upravljanjem tega občutljivega področja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji