Objavljeno: 23.10.2018 05:00

3D natisnili so jekleni most

Začelo se je sicer s plastiko, a danes lahko 3D tiskamo že najrazličnejše materiale, tudi kovine. Na sejmu Dutch Design Week, ki bo do nedelje potekal v Eindhovnu, so pokazili tudi čisto pravi natisnjeni jekleni most.

Nizozemski MX3D je sprva most želel natisniti kar na prostem nad kanalom, kasneje pa so se odločili, da to storijo v kontroliranem okolju. In res so natisnili 13 metrov dolg most, na kar so se pripravljali več kot leto dni. Projekt se je začel leta 2015, tiskanje pa marca lani. Natisnjen je bil v letu dni, do danes pa so ga še dodelovali in testirali. Trdnost mostu so preizkusili tako, da se je nanj nagnetlo 30 ljudi, kar ni predstavljalo težav. Prihodnje leto naj bi ga prestavili nad enega izmed kanalov v Amsterdamu.

Ob tem velja povedati, da so nekaj podobnega na Nizozemskem pokazali že lani, a v bistveno manj impresivni obliki. Precej dolgočasen most za kolesarje so natisnili iz jekla in ga postavili v mestu Gemert. To pot pa imamo pred seboj prvi jekleni most, ki je bil natisnjen in ne ulit.

O 3D tisku kovin bomo obširneje pisali tudi v prihodnji številki Monitorja, ki izide v  torek, 30. 10. 2018.

Projekt

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji