Objavljeno: 16.10.2018 10:00

Umrl soustanovitelj Microsofta Paul Allen

V ponedeljek je v 66. letu starosti za posledicami raka umrl soustanovitelj Microsofta Paul Allen.

Allen je s prijateljem iz otroštva Billom Gatesom leta 1972 ustanovil podjetje Traf-O-Data, nato sta se oba vpisala na univerzo, a jo je Allen po dveh letih zapustil in se zaposlil kot programer v podjetju Honeywell. Leta 1975 je prepričal Gatesa, da tudi on zapusti univerzo - ustanovila sta podjetje Microsoft.

Allen je raka imel že leta 1982, takrat je tudi zapustil podjetje. Z Gatesom sta se takrat dogovorila, da mu pripada 40% lastniški delež, kasneje pa ga je Bill Gates poizkusil prepričat, naj mu proda svoje delnice, kar je Allen zavrnil. S temi 40 odstotki je po Microsoftovem prihodu na borzo postal eden najbogatejših zemljanov, do leta 2000 je ostal tudi član uprave podjetja.

Paul Allen je bil nadarjen programer in inženir, svoje ime je podpisal pod 43 patentov – Bill Gates jih ima devet. Po odhodu iz Microsofta je svoj denar investiral v veliko različnih podjetji, med drugim je leta 1992 soustanovil raziskovalno podjetje Interval Research Corporation, znan je tudi kot investitor v podjetje Mojave Aerospace Ventures. To je eno izmed pomembnejših podjetji na področju komercialnih letov v vesolje, skupaj z Virgin Galactic razvijajo vesoljsko plovilo Virgin SpaceShip, namenjeno vesoljskemu turizmu.

Med bolj nenavadnimi investicijami velja omeniti tudi nakupe profesionalnih športnih moštev. Allen je bil namreč lastnik košarkarske ekipe Portland Trail Blazers, ekipe ameriškega nogometa Seattle Seahawks in nogometne ekipe Seattle Sounders. Tako kot Bill Gates je tudi Allen veliko daroval v dobrodelne namene. Tekom življenja naj bi daroval čez dve milijardi dolarjev, že leta 2010 je polovico svojega bogastva zapustil različnim dobrodelnim namenom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji