Objavljeno: 9.10.2018 09:00

Google z afero podobno Facebookovi »Cambridge Analytica«

Google je v zapisu na svojem blogu razkril, da so v okviru internega varnostnega pregleda vseh svojih servisov že marca letošnjega leta odkrili programsko napako v servisu Google+, ki je zunanjim aplikacijam omogočala nepooblaščen dostop do osebnih informacij uporabnikov servisa. Zelo podobno torej, kot je razkrila letošnja Facebookova afera Cambridge Analytica.

Pri Googlu pravijo, da natančnih dnevniških zapisov nimajo, saj sistem zaradi varnosti briše vse, kar je starejšega od 14 dni, vendar je analiza teh zadnjih 14 dni pokazala, da je bilo v tej smeri odprtih preko 500.000 uporabniških profilov, dostop do njih pa je imelo 438 aplikacij. Po njihovih podatkih se nobeden izmed razvijalcev teh aplikacij ni zavedal tega priviligiranega dostopa in ga tudi ni izkoristil. Podatki, ki so bili na voljo, so ime, elektronski naslov, poklic, spol in starost, ne pa tudi zasebni zapisi, ki so jih uporabniki prispevali v Google+.

Programsko napako so zakrpali takoj, ko so jo odkrili, ob tokratnem razkritju pa so povedali še, da bodo Google+ enostavno – zaprli. Spomnimo se, Google+ je neuspešen poskus postaviti se ob bok Facebooku, Google pa je nad njim v resnici obupal že leta 2015 (ko je bil razbit na več servisov, kot je denimo photos.google.com). Trenutno je sistem zelo malo v uporabi, 90 odstotkov uporabnikov pa ga zapusti po petih sekundah, torej vanj padejo bolj ali manj po pomoti. Ker je, tako pravijo, vseeno zelo zahtevno vzdrževati programske vmesnike API in paziti na varnost, bodo Google+ raje kar ukinili. Poslovna različica, ki je del paketa G Suite, ostaja.

Zakaj smo za programsko napako izvedeli šele sedaj? Wall Street Journal poroča o internem obvestilu, ki so ga Googlovi pravniki naslovili na vodstvo podjetja, ki opozarja, da bi razkritje te varnostne programske napake državne regulatorje lahko spomnilo na podobnost z Facebookovo afero Cambridge Analytica in morebitno potrebo po regulaciji spletnih velikanov. Zato naj bi razkritje prikrili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji