Objavljeno: 20.9.2018 19:00

Vdor v kriptomenjalnico Zaif odnesel 50 milijonov evrov

Medtem ko se na trg kriptovalut plazi zima, zaradi česar imajo vlagatelji v glavnem izgube, trgovci pa težje delo, so kriminalci še vedno dejavni. Minuli teden so z japonske kriptoborze Zaif izmaknili 60 milijonov dolarjev, kar so upravljavci borze javno potrdili šele ta teden.

Kot kaže, se je vdor zgodil 14. septembra med 17. in 19. uro po lokalnem času, ko so napadalci uspeli izprazniti vročo denarnico (hot wallet), torej odnesti kriptovalute, ki so bile shranjene na v internet povezanih računalnikih. Odnesli so bitcoin, bitcoin cash in monacoin v skupni vrednosti 6,7 milijarde jenov oziroma 50 milijonov evrov. Dobro polovico predstavlja 5966 ukradenih bitcoinov.

Od ukradenega je 32 odstotkov lastnih sredstev menjalnice, preostanek pa predstavlja premoženje, ki je pripadalo komitentom. Borza Zaif je zato obljubila, da bo vzela pet milijard jenov posojila, da poplača oškodovane komitente.

Ob tem poglejmo, kaj se dogaja z največjim slovenskim vdorom. Ko so lani NiceHashu ukradli 4700 bitcoinov, kar je tedaj predstavljalo 68 milijonov evrov, so v podjetju zatrdili, da bodo strankam sredstva vračali v mesečnih obrokih. Do danes so resnično vrnili že 60 odstotkov ukradenih bitcoinov. Je pa to za lastnike bitcoinov bolj slaba tolažba, saj dobivajo nazaj bitcoine, ki pa so danes vredni bistveno manj (-75 odstotkov!), kot so bili decembra lani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji