Objavljeno: 18.9.2018 05:00

Linus ne zna z ljudmi, zato gre po pomoč in odmor

Linus Torvalds je ime, ki je najtesneje povezano z Linuxom. Ne le da je napisal prvo jedro, še danes je zadolžen za usklajevanje novih različic jedra. Običajno so Linusova elektronska sporočila ob novih verzijah tehnično dolgočasna, vsakih nekaj mesecev pa monotonijo pretrga kakšen Torvaldsov koleričen izbruh, kjer zmerja po njegovem mnenju nesposobne programerje. To pot pa je njegova pošta še bolj nenavadna – ker je spoznal svoje napake, se je odločil vzeti odmor od razvijanja Linuxovega jedra. A kot zagotavlja, bo nazaj.

Sodu je izbila dno konferenca razvijalcev jedra Maintainer Summit, ki se je Linus udeležuje že dve desetletji, letos pa je zamešal datume in za tisti čas rezerviral družinske počitnice. Najprej je menil, da se bo srečanju lahko izognil, a so na koncu srečanje prestavili, ker ga tam potrebujejo. Ob tem se je Linus tudi zamislil in ugotovil, da je v resnici res precej naporna oseba, ki ne zna ravno izbirati besed. Zato se je v dolgem pismu opravičil za svoje pretekle izbruhe in napovedal, da si bo vzel nekaj odmora.

Kot sam pravi, to ni zato, ker bi imel težave z izgorelostjo ali ker bi bil sit razvoja, temveč preprosto zato, da poišče pomoč in se nauči delati z ljudmi. Številni razvijalci so namreč prav zaradi njegove vzkipljivosti odnehali, še več pa je takih, ki so to sicer sprejeli, a imajo uradno in neuradno veliko pripomb.

Linus bo nazaj, zatrjuje. Do takrat pa bo nove izdaje jedra vodil Greg Kroah-Hartman. Zagotovo bo do konca pripeljal različico 4.19, kasneje pa bomo videli.

Linusovo pismo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji