Objavljeno: 28.8.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2018

Telefon A1 Smart N9

To, da operaterji prodajajo telefone, ki nosijo njihovo ime, ni nič novega. Je pa res, da se to pri nas ne dogaja prav pogosto. A1 Smart N9 je dejansko Alcatelov telefon, ki je bil pred tem poimenovan Vodafone Smart A9 in bo morda privzel ime še kakšne blagovne znamke. Ta izredno poceni telefon bo ob vezavi naprodaj praktično brezplačno.

To, da je pobudnik telefona operater, prinaša s seboj nekaj slabosti in prednosti. Slednja je predvsem ta, da so Android pustili bolj ali manj pri miru. Operacijski sistem ni preoblečen v preobleko, za povrh pa je v telefonu nameščena skoraj najnovejša različica 8.1, kar je čudež. Kako bo s posodobitvami v prihodnje, bomo videli, a zaenkrat varnostni popravki prihajajo v zglednem času. Slabost »operaterjevih« telefonov pa je ponavadi falanga že nameščenih operaterjevih aplikacij, ki so večinoma neuporabne. Tudi tu pri A1 niso udarili mimo, saj najdemo na telefonu le njihovo aplikacijo Moj A1, ki pomaga skrbeti za naročniško razmerje.

Nizka cena SMart N9 se mora nekje poznati. Najbolj trpi strojna moč, saj gre za podhranjen telefon. Že androidne animacije pri odklepu zaslona so opazno počasnejše in se zatikajo. Med rabo pa 1,3 GHz štirijedrnik z 2 GB pomnilnika malce počasneje odpre aplikacije in ni primeren za intenzivnejšo rabo. Ta telefon je resda mišljen kot vstopna točka v svet pametnih telefonov, a bi mu koristil nekoliko zmogljivejši motor. Tako pa ne doseže niti higienskega minimuma uporabniške izkušnje, da bi se uporabniku ne zameril.

Oblikovno je Smart N9 všečen telefon, ima bralnik prstnih odtisov, kar je spet mali čudež, saj nekateri izdelovalci v poceni napravah na to še vedno radi pozabijo. Žal ima vmesnik Micro USB, a za 150 evrov bi bilo težko pričakovati USB C.

A1 Smart N9 bi lahko bil telefon s slabo androidno preobleko, brez bralnika prstnih odtisov, s trumo prednaloženih aplikacij in strojno podhranjen. Dejansko pa drži le zadnje in vendar nam tudi preprečuje, da bi vam ga priporočili. Saj res, fotoaparatu komajda lahko rečemo tako, a to je v tem cenovnem razredu pričakovano.

A1 Smart N9

Hitrost delovanja: 5.

Kakovost izdelave: 6,5.

Prodaja: Operater A1.

Cena: 150 EUR.

Za: Bralnik prstnih odtisov, Android 8.1.

Proti: Strojno podhranjen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji