Objavljeno: 16.8.2018 19:00

Iskanje nevarnih predmetov namesto z rentgenom kar z Wi-Fi

Iskanje nevarnih predmetov in snovi se dandanes večinoma izvaja z ročnim pregledom ali rentgeni, zato se iščejo tudi enostavnejše in cenejše možnosti. Ena izmed njih je Wi-Fi, ki je dandanes prisoten že malodane v vseh javnih prostorih. Raziskovalci z Univerz Rutgers, Purdue in Binghamton so pokazali, kako je to mogoče izvesti tudi v praksi.

Wi-Fi oddaja elektro-magnetno valovanje s frekvenco 2,4 GHz, ki ga lahko uporabimo za »presvetlitev« preiskovanih oseb in objektov. V študiji so raziskovalci pokazali, kako lahko uporabijo Wi-Fi anteno kot vir valovanja, ki prodira tudi v torbe in pod obleko, da identificirajo kovinske objekte in njihovo obliko, kar vključuje tudi orožja, bombe, prenosne računalnike, baterije ipd. V preizkusu so uporabili 15 predmetov v šestih torbah, pri čemer so z 99-odstotno natančnostjo našli nevarne predmete, z 98-odstotno natančnostjo kovinske in 95-odstotno natančnostjo tekočine. Raziskovalci pravijo, da bi bil tak sistem posebej uporaben za velike odprte javne prostore, kot so parki, trgi, železniške postaje ipd., kjer je težko postaviti letališke pregledne sisteme.

Zavedati se moramo tudi omejitev. Za zdaj je sistem 99-odstotno zanesljiv, kar je bistveno premalo za realno uporabo. Kot lahko izračunamo po Bayesovi verjetnosti, mora biti sistem vsaj 99,999-odstotno natančen, sicer je neuporaben. To je posledica dejstva, da je velika večina predmetov nenevarnih. Druga pomembna omejite pa je, da moramo poudariti, da so za zdaj pokazali le delujoč koncept, kjer damo torbo pred antene Wi-Fi. Daleč je še do tega, da bi lahko Wi-Fi usmerjevalnik nekje pod stropom skeniral vse mimoidoče.

White paper.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji