Objavljeno: 16.8.2018 11:00

Je Apple preprečil igranje iger mimo App Stora?

Japonska komisija za pošteno trgovino (Fair Trade Commission) preiskuje, ali je Apple morda nepošteno »pritisnil« na Yahoo Japan in dosegel, da je ta opustil pretočno igralno platformo. Prek nje so lahko uporabniki iPhonov igrali igre iz drugih portalov oz. na telefonu poganjali igre v formatu HTML5. In se seveda izognili nakupu le teh v App Storu, zaradi česar bi bil Apple ob običajno 30% provizijo. Yahoo Japan je platformo lani, po le nekaj mesecih, ugasnil, in partnerjem povedal, da so to storili zaradi Applovega pritiska.

Težko si je predstavljati, da bi takšno platformo uporabljal res velik odstotek iPhonovih igralcev iger, toda razlog za zaskrbljenost je Apple vsekakor imel. O kakšnih vsotah je govora, kaže že Epicova odločitev, da bo najnovejšo androidno različico Fortnite prodajal mimo Googlove trgovine Play – po nekaterih ocenah bo Google v naslednjih petih mesecih zaradi tega ob 50 milijonov dolarjev dobička.

Mimogrede, Yahoo Japan ni več del Yahooja (ta je v lasti Verizona), ampak je v skoraj polovični lasti japonske Soft Bank, ki opravlja tudi bančne storitve za Applov App Store. Ukinitev igralnega servisa je zato morda tudi posledica internega/lastniškega spora in ne nujno (le) Applovega pritiska.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji