Objavljeno: 20.7.2018 09:00

Microsoft in Walmart v zavezništvu proti Amazonu

Walmart, največja maloprodajna trgovska veriga v ZDA in Microsoft sta sklenila strateško zavezništvo, v katerem nameravata družno sodelovati in tekmovati proti ponudbi mogočnega tekmeca, družbe Amazon. Če dobro razmislimo, Amazonova ponudba neposredno načenja jedro ponudbe obeh naštetih partnerjev – z oblačnimi storitvami AWS je Amazon glavni tekmec Microsoftovemu oblaku Azure, da o spletni trgovini Amazona, ki odžira kupce Walmartu, niti ne izgubljamo besed.

V naslednjih petih letih naj bi Microsoft in Walmart naredila pomembne tehnološke korake ter inovacije, o katerih za zdaj navajajo le oris. Walmart bo močno razširil uporabo Microsoftovih oblačnih storitev Azure, sodeč po virih iz Microsofta, pa ta pripravlja tudi tehnologijo brezgotovinskega plačevanja v supermarketih, ki bi lahko bila osnova za trgovine prihodnosti, kakršna je nedavno predstavljena konceptna trgovina Amazon Go. Obstaja celo možnost, da bi to novo tehnologijo in koncept trgovine oba partnerja združila v ločeno podjetje, kjer bi ostala kot glavna lastnika.

Naslednje področje, na katerem bosta strateško sodelovala oba partnerja, je logistika. Walmart naj bi vzpostavil široko mrežo naprav IoT, temelječih na platformi Microsoft Azure IoT Edge, s katerimi bo bolj učinkovito spremljal transport in dostavo izdelkov. Naprave IoT bodo uporabljali tudi za boljše upravljanje skladišč, hladilnic in drugih energijsko potratnih delov poslovne mreže. Eden od glavnih ciljev partnerstva je učinkovitejše upravljanje s podatki, kjer Walmart računa predvsem na algoritme s področja umetne inteligence; tu je Microsoft med vodilnimi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji