Objavljeno: 21.7.2018 08:00

Fuksija, zamenjava za Android v naslednjih petih letih?

Google že približno dve leti razvija nov operacijski sistem z delovnim imenom Fuksija (Fuchsia), ki bo morda nekega dne postal osnova za vse Googlove naprave, od pametnih zvočnikov, prek telefonov, do računalnikov. Čeprav gre uradno zgolj za raziskovalni projekt, interni viri iz Googla navajajo, da v podjetju obstaja predlog načrta, s katerim naj bi Fuksija nekega dne morda celo zamenjala Android in ChromeOS.

Fuksija je eden od tistih tveganih, a morebiti obetavnih projektov, s katerimi se soočajo vsi proizvajalci programske opreme: svež začetek, ki uporablja najnovejše tehnologije, a obenem ne jamči ali celo prekinja združljivost z obstoječimi sistemi. Nov operacijski sistem, ki je delno na voljo tudi v obliki odprte kode, je zasnovan na povsem novih temeljih.

Čeprav Google o tem projektu ne želi prav nič komentirati ali potrditi, viri navajajo, da bi Google s Fuksijo lahko zamenjal jedro sistema, torej opustil Linux, ki je v temeljih tako Androida kot Chrome OS. Prav tako želijo opustiti kakršnokoli sled Jave, ki je prav tako še prisotna v Androidu. Spomnimo se, da je podjetje prav glede Jave v sodnem sporu z Oraclom.

Zanimivo je, kaj je primarni cilj novega operacijskega sistema – to so pametne naprave, v prvi vrsti pametni zvočniki in naprave IoT, ki jih krmilimo zgolj s pomočjo glasovnih pogovorov z napravo. Fuksija je torej v osnovi prilagojena za razpoznavo govora, umetno inteligenco in druge tehnologije, ki nastajajo v okviru razvoja pametnih naprav.

Operacijski sistem naj bi bil zelo modularen in v enaki zasnovi deloval na zelo različnih napravah in spodaj stoječi strojni opremi, s precej manj spremembami, kot je to običajno pri današnjih različnih napravah. Eden od postulatov pri novem temelju je precej drugačen sistem ažuriranja naprav, kjer eksperimentirajo s trenutnimi popravki, s čimer naj bi precej izboljšali varnost v bodočih napravah.

Kljub vsemu je Fuksija še zelo daleč od končnega izdelka. Interni viri navajajo, da bi želeli v bodoče pametne zvočnike nov operacijski sistem vgraditi v roku treh let. V petih letih naj bi operacijski sistem prišel na telefone, nekje do konca naslednjega desetletja pa še na ostale naprave, kot so osebni računalniki in prenosniki.

Zanimiva je reakcija uradnega Googla. Medtem, ko podjetje govoric običajno ne komentira, so na Bloobergov članek takoj odgovorili, da Android v naslednjih letih ne bo zamenjan in da je Fuksija zgolj eksperiment. Ali pač?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji