Objavljeno: 19.7.2018 12:00

Z letalnikom iskali alpinista do višine 8400 metrov

Alpinistična spletna stran Rock and Ice poroča, da so na himalajskih pobočjih Broad Peaka (8047 metrov) s pomočjo samodejnega letalnika (drona) rešili alpinista, ki je zdrsnil v prepad. Plezalec je bil v steni sam in je bil pogrešan že 36 ur, ker s seboj ni imel gorilnika za taljenje snega, je bil že proglašen za mrtvega.

Pobočja Broad Peaka

Klic o pogrešanem plezalcu so prejeli tudi plezalci v baznem kampu K2 na 7000 metrih, ki so imel s seboj letalnik za fotografiranje. Uporabili so ga za preletavanje Broad Peaka, po njihovih besedah so leteli celo do višine 8400 metrov in uspešno zasledili pogrešanega alpinista. Reševalna ekipa ga je nato uspešno prenesla v dolino.

To, da letalniki uspešno letijo na tako velikih višinah, kjer imajo helikopterji hude težave (spomnimo se reševanja Tomaža Humarja iz Nanga Parbata na višini 6000 metrov), v resnici ni nenavadno. Helikopterji imajo na velikih višinah namreč večje težave s pomanjkanjem kisika za izgorevanje v motorju, kot z premajhno gostoto zraka pod svojimi rotorji. Letalniki z elektromotorji teh težav seveda nimajo.

Nanga Parbat


Mimogrede, pred leti je posebej opremljen helikopter s testnim Airbusovim pilotom za kratek čas vendarle pristal tudi na vrhu Mount Everesta (8848 metrov). Komajda.

Helikopter na Mount Everestu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji