Objavljeno: 18.7.2018 10:00

Jeff Bezos (ponovno) najbogatejši zemljan

Bloomberg je v svojem spisku milijarderjev (Bloomberg Bilionaires Index) na prvo mesto postavil šefa Amazona, Jeffa Bezosa – »vreden je« kar 150 milijard dolarjev. Na prvem mestu je prehitel Billa Gatesa, solastnika in soustanovitelja Microsofta, ki je »nekje pri vrhu« že od devetdesetih let prejšnjega tisočletja. Prvo mesto je za kratek čas »osvojil« že leta 2017.

Od prodajalca knjig do prodajalca - vsega

Spisek seveda temelji na vrednosti delnic, ki jih imajo lastniki v žepu, delnica Amazona pa zadnja leta nezadržno raste. Zaradi tega se je »vrednost« Jeffa Bezosa v zadnjih 12 mesecih povišala za kar 60 milijard dolarjev. Trenutna vrednost Bezosa je celo višja od bogastva, ki ga je na svojem vrhuncu, leta 1999, premogel Bill Gates. Takratnih 100 milijard bi bilo, če vključimo inflacijo, danes vrednih 149 milijard.

Amazonova delnica nezadržno raste

Billa Gates je s svojimi 95 milijardami še vedno na drugem mestu, čeprav je od leta 1996 svoji fundaciji Bill and Melinda Gates Foundation predal 2,9 milijardi dolarjev in 700 milijonov Microsoftovih delnic (po današnjem tečaju bi to bilo okoli 75 milijard dolarjev).

Bill in Melinda Gates

Jeff Bezos vsako leto proda za milijardo dolarjev Amazonovih delnic, s katerimi financira svoje podjetje Blue Origin, ki naj bi v prihodnosti ponujalo komercialne polete v vesolje.

Kritiki menijo, da velikanski Amazonovi zaslužki v veliki meri temeljijo tudi na mizernih plačah (in slabih delovnih pogojih), ki so jih deležni zaposleni. Ravno včeraj so v tej smeri začeli stavko zaposleni v nemškem Amazonu.

Mimogrede, Amazon je včeraj sredi največje nakupovalne mrzlice (t.i. »Prime day«) za nekaj časa pokleknil, zato kar nekaj kupcev iz celega sveta ni moglo do svojih cenejših nakupov.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji