Objavljeno: 18.7.2018 08:00

Broadcom kupuje CA Technologies

Podjetje Broadcom, znano po svojih polprevodniških izdelkih, predvsem s področja omrežnih in komunikacijskih tehnologij, je nepričakovano sklenilo dogovor za nakup družbe CA Technologies, za katero bodo odšteli 18,9 milijard dolarjev. Z denarnimi sredstvi, ne delnicami!

Poteza je že sprožila niz skeptičnih komentarjev strokovnjakov s področja informatike in borznih hiš, saj je CA Technologies povsem v drugem poslovnem segmentu. Gre namreč za enega večjih ponudnikov poslovnih programskih rešitev, razvojnih orodij, vse bolj pa tudi informacijskih storitev.

Na prvi pogled podjetji nimata nič skupnega, Broadcom pa meni, da lahko z nakupom precej izboljša svoj položaj na področju računalniške infrastrukture. Po drugi strani želijo doseči diverzifikacijo svoje ponudbe, saj so zdaj močno odvisni od razmer na trgu polprevodnikov in skupin podjetij, ki tam narekujejo pravila.

Tokratni nakup je zanimiv tudi zato, ker je to že drugi Broadcomov poskus nakupa velikega ameriškega podjetja. Prvi, nakup podjetja Qualcomm, ki je bil še bolj odmeven, je marca letos spodletel, ko je ameriški predsednik Donald Trump s predsedniškim ukazom prepovedal nakup z razlogom, da gre za grožnjo ameriški varnosti. Med drugim so Broadcomu očitali, da ima sedež družbe v Singapurju, torej izven ZDA. Broadcom je medtem spremenil taktiko, sedež premestil v ameriški Delaware in takoj poizkusil z drugim velikim nakupom. Tokrat mu kaže bolje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji