Objavljeno: 16.7.2018 11:00

Android Go - (pametni) telefoni pod 100 dolarji/evri?

Leto dni in še malce čez je od tega, kot je Googlov šef Sundar Pichai napovedal »lahko« različico Androida, Android Go, ki naj bi bil namenjen strojno kar najmanj opremljenim pametnim telefonom. Taki telefoni naj bi bili namenjeni prodaji v državah, kjer je cena bistvenega pomena (denimo Indija) in naj bi uporabnikom kljub temu omogočili bolj ali manj vse dobrote, ki smo jih deležni uporabniki »običajnih« pametnih telefonov. Še več, napovedal je upanje, da bodo taki telefoni, z le 1 GB pomnika, počasnejšimi procesorji in slabšim zaslonom, morda na voljo že za 30 dolarjev.

Izkazalo se je, da se napoved ni najbolje uresničila – telefoni z Android Go so sicer res na voljo, vendar za višjo ceno, kot kažejo prvi testi, pa je njih uporaba izredno naporna. Novinar portala Android Police se je zavezal enomesečni uporabi telefona Alcatel 1x, ki z nameščenim Android Go (lahka različica Androida 8.1) stane 100 dolarjev in poroča, da je telefon z zgoraj omenjenimi strojnimi značilnostmi prešibak tudi za Android Go.

Že sam sistem zasede 3/4 nameščenega gigabajta pomnilnika, kar pomeni, da je nujna uporaba lahkih različic aplikacij, pisanih posebej za Go. Take aplikacije so funkcionalno omejene, vendar jih telefon kljub temu v pomnilniku težko drži ves čas, zato so preklopni časi med njimi zelo dolgi. Avtor poroča, da je moral občasno čakati 5-10 sekund, da se je prikazala tipkovnica in 30 sekund, da se je zagnala določena aplikacija, in celo več kot minuto, da se je v celoti izrisala kompleksna spletna stran. Poleg tega je bil zaslon borne ločljivosti 480 × 960 pik in matrike TN (!) izredno slabo vidljiv.

Glede na to, da »kitajci« za enak denar ponujajo hitrejši procesor, boljši zaslon, dvakrat več pomnilnika in polno različico Androida (denimo Xiaomi Redmi 6A), računice za tako omejene telefone v resnici ni. Razen, če bodo nekoč morda res stali 30 dolarjev, kot je bila prvotna Googlova želja.

Do takrat pa pri Monitorju še vedno predlagamo malce globlji poseg v žep - Xiaomi Mi A1 z Android One, ki se ga tudi pri nas da dobiti že za manj kot 200 EUR.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji