Objavljeno: 14.7.2018 05:00

V Nemčiji se profil na Facebooku lahko deduje

Doslej je Facebook omejeval razpolaganje s profili umrlih uporabnikov. Zakoniti dediči ali predhodno določeni skrbniki so lahko račun v celoti izbrisali ali pa ga minimalno vzdrževali, zasebnih sporočil pa Facebook ni nikoli izročal. Po novi sodbi nemškega sodišča pa se profil deduje.

Lani smo podrobno pisali o tem, kaj se s profili na družbenih omrežjih zgodi po naši smrti. Facebook na primer račune pretvori v spominske, kjer ostanejo v bolj ali manj nespremenjeni obliki. Nanj lahko prijatelji kaj napišejo, skrbnik lahko sprejme nove prijatelje in spremeni prikazno sliko, drugih sprememb pa ni. Lahko pa seveda zahteva popoln izbris.

V Nemčiji pa so starši 15-letnega dekleta, ki jo je leta 2012 povozil podzemni vlak, tožili Facebook, da bi dobili popoln dostop do profila, vključno z osebnimi sporočili. Ni jih gnala le gola radovednost, temveč je šlo za pomembno vprašanje, ali je žrtev storila samomor ali pa je šlo za nesrečo. Sodišče na prvi stopnji je pritrdilo staršem, sodišče na drugi stopnji Facebooku, vrhovno sodišče pa je sedaj odločilo v prid staršem. Ti lahko profil podedujejo in ker je bilo dekle mladoletno, pridobijo tudi zasebna sporočila. Po mnenju sodišča gre za enak primer, kot če bi se dedovali dnevniki ali pisma.

Facebook se je že odzval in izrazil razočaranje nad sodbo, saj po njegovem mnenju tudi umrlim pritiče pravica do zasebnosti, zaradi česar ne bi smeli deliti njihovih osebnih sporočil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji