Objavljeno: 13.7.2018 06:00

Microsoft Teams odslej tudi v brezplačni različici

Microsoft je najavil novo politiko za svoje osredje orodje za skupinsko sodelovanje in spletne pogovore Teams, ki bo odslej na voljo tudi v brezplačni različici. S tem neposredno odgovarja na politiko glavnega tekmeca, spletne storitve Slack, ki ima poleg plačljivih različic od leta 2014 dalje tudi brezplačno, kar je bil glavni razlog, da ima to priljubljeno spletno orodje tako velik tržni delež in število uporabnikov.

Microsoft Teams torej za uporabo ne potrebuje računa Office 365, Microsoft pa si obeta, da bo s tem bistveno povečal bazo uporabnikov, ki danes menda šteje več kot 200.000 podjetij po celem svetu. Teams igra tudi osrednjo vlogo v Microsoftovi dolgoročni strategiji na področju skupinskega sodelovanja in elektronskih komunikacij, saj je Microsoft pred časom sporočil, da bo Teams sčasoma nadomestil druge izdelke, v prvi vrsti Skype for Business.

Brezplačna različica ima seveda omejitve, ki pa so v splošnem manjše, kot pri Slacku. Brezplačno lahko elektronsko sodeluje največ 300 uporabnikov v skupini, število sporočil in zmožnost iskanja po zgodovini pa niso omejeni (Slack omejuje iskanje na zadnjih 10.000 sporočil). Skupine bodo imele na voljo 10 GB brezplačnega prostora, vsak uporabnik pa še 2 GB brezplačnega osebnega prostora za dokumente.

Microsoft v brezplačni različici tudi ne omejuje, koliko uporabnikov lahko hkrati sodeluje v zvočnih in video konferencah, kar Slack omejuje na povezave zgolj med dvema osebama. Pomembno je tudi, da je Microsoft v brezplačni različici ohranil integracijo z okoli 140 različnimi orodji tretjih razvijalcev, kar je pomembna lastnost pri skupinskem sodelovanju z različnimi viri informacij.

Microsoft orodje Teams tudi nenehno nadgrajuje z novimi zmožnostmi. Ob najavi brezplačne različice so tako dodali še nekaj novosti, ki pa dokazujejo zavezanost razvojne ekipe k stalnim izboljšavam uporabniške izkušnje. Teams bo denimo v video povezavah odslej znal zamegliti ozadje v video posnetku osebe na drugi strani povezave, s čimer bodo bolje poskrbeli za zasebnost in osredotočenost na bistvo sestankov. Pri kramljanju lahko uporabniki računajo na možnost samodejnega prevajanja v 36 različnih jezikov. Plačljiva različica programa Teams je dobila tudi možnost snemanja video konferenc v oblak in samodejno izdelavo zapiskov na podlagi razpoznave govora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji