Objavljeno: 20.6.2018 20:00

BitTorrent dobil novega kriptolastnika

Podjetje BitTorrent Inc., ki ga poznamo predvsem po izjemno priljubljenem odjemalcu za torrente uTorrent, je dobilo novega lastnika. To je Justin Sun, ki ga poznamo po start-upu z imenom Tron, ki je uvedlo istoimensko kriptovaluto. Za BitTorrent je po neuradnih informacijah odštel 140 milijonov dolarjev.

BitTorrent Inc. je izumitelj protokola bittorent in ponudnik odjemalcev uTorrent in BitTorrent, ki tečeta na številnih računalnikih po svetu. Čeprav se omrežje uporablja tudi za množične kršitve avtorskih pravic, pa je samo omrežje v resnici čisto legalno in je predstavljalo revolucijo v načinu množične distribucije datotek. Prek omrežja se delijo tudi številne zakonite stvari, glavna prednost omrežja pa je seveda prepustnost oziroma način delovanja peer-to-peer, saj oddajajo in odjemajo vsi, zato ni obremenitve na en centralni strežnik z datoteko.

Platforma Tron, ki jo je postavil Sun, pa je tudi ena večjih kriptovalut. Tržna kapitalizacija znaša 4,5 milijarde dolarjev. Cel svet se sedaj sprašuje, kakšne načrte ima Sun s prevzetim podjetjem. Če malce špekuliramo, bo upravljavec ene izmed kriptovalut dobil v roke programsko opremo, ki teče na milijonih računalnikov, kjer bi načeloma lahko tudi rudaril. Lastnik je zato v izjavi za javnost zatrdil, da bo protokol torrent ostal brezplačen, rudarjenja na računalnikih odjemalcev pa ne bo. Bomo videli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji