Objavljeno: 15.6.2018 05:00

Lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Bitcoin in ostale kriptovalute, ki naj bi po besedah številnih zagovornikov utelešale tudi upor proti modernemu lažnivemu finančnemu sistemu in malverzacijam bank, so v resnici prav tako ali pa še bolj zmanipulirani, kažejo izsledki najnovejše raziskave. Profesor John Griffin in njegov doktorand Amin Sham z Univerze v Austinu sta podrobno analizirala lansko dogajanje na bitcoinovem blockchainu in z veliko gotovostjo zaključila, da je bila več kot polovica lanske eksponentne raste bitcoina ena velika manipulacija.

V resnici to niti ni prvi tak primer. Že dogajanje leta 2013, ko je bitcoin s 150 dolarjev čudežno zrasel na 1000 dolarjev, je bilo kasneje v raziskavi prepoznano kot manipulacija enega ali največ dveh ljudi. Za osvežitev spomina: bitcoin se je potem raztreščil na 200 dolarjev in potreboval več kot dve leti, da se je pobral nad rekordne vrednosti iz leta 2013.

Lanska zgodba je silovito podobna. Bitcoin je noro zrasel s tisoč dolarjev na več kot dvajset tisoč dolarjev, potem pa izgubil zagon. Danes – okrog 6000 dolarjev. Raziskava je ugotovila, da je bila v središču manipulacije sumljiva borza Bitfinex, na katero so mediji opozarjali že novembra. Od januarja je Bitfinex tudi tarča preiskave ameriških organov pregona, saj to največjo borzo sumijo nepravilnosti.

To ni raziskava o prihodnosti bitcoina. To tudi ni raziskava o njegovi uporabnosti. Ta raziskava tudi ne pravi, da z bitcoinom ni bilo mogoče obogateti. Seveda je bilo. To je raziskava, ki nas opozarja, da so finančni trgi regulirani z razlogom. Samo zato, ker se je nekaj golobradih računalniških strokovnjakov odločilo postaviti popolnoma neregulirane anonimne trge, ti niso nič pametnejša ideja. Počasi se pač učijo, kar so ekonomisti osvojili že pred desetletji. Popolna deregulacija je poligon za manipulacije, kjer velike ribe vedno pomalicajo male ribe.

  

Pri Monitorju smo o bitcoinu, kriptovalutah in veriženju blokov pravkar izdali posebno izdajo, vabljeni k branju!

Članek.

  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji