Objavljeno: 24.5.2018 05:00

Rudarji v prvih treh mesecih kupili 1,7 milijona grafičnih kartic

Po pričakovanjih je bilo minulo četrtletje za proizvajalce grafičnih kartic eno najuspešnejših v zgodovini, saj so rudarji kriptovalut množično kupovali njihove izdelke. Pokupili so vsaj 1,7 milijona grafičnih kartic, ocenjuje Jon Peddie Research, verjetno pa še veliko več, saj se za rudarjenje vsaj občasno uporabljajo tudi grafične kartice, ki služijo igranju iger in grafični obdelavi. V celotnem letu 2017 so rudarji kupili tri milijone grafičnih kartic, torej je trend zelo pozitiven.

Zato ni nenavadno, da se je tržni delež AMD-ja in Nvidie povečal, medtem ko je Intel izgubil pet odstotnih točk – zdrsnil je z 71 na 66 odstotkov. Razumljivo, saj Intel v glavnem proizvaja integrirane grafične čipe, ki niso primerni za rudarje. AMD-jev tržni delež je pridobil 1,8 odstotne točke, Nvidiin pa preostanek.

V absolutnih številkah je prvo letošnje četrtletje sicer nekoliko slabše od zadnjega lanskega, kar je pričakovan efekt. Običajno je zadnje četrtletje z naskokom najuspešnejše, saj vključuje božično-novoletno nakupovalno sezono. Prvo četrtletje je navadno bolj mrtvo, letos pa je daleč od tega.

 JPR

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji