Objavljeno: 23.5.2018 11:00

HTTPS je dokončno tu

Google, ki ima s svojim brskalnikom Chrome v svetu daleč največji tržni delež, je že nekaj časa tako močan, da sam določa »standarde« v spletu - tako, da določa, kaj in kako bo deloval Chrome.

Priznati pa je treba, da mu gre v tej smeri večinoma kar dobro, nazadnje so bili uspešni pri razširjanju komunikacijskega protokola https, ki omogoča šifrirano povezovanje med brskalniki in spletnimi strežniki oz. storitvami (mimogrede, od nedavnega se na ta način odziva tudi naš www.monitor.si). Po njihovih podatkih je delež strani https, ki jih streže Chrome, trenutno okoli 80%, odvisno od platforme (Chromium, Mac, Windows, Android, Linux).

Po novem so se odločili, da bo Chrome od oktobra 2018 spletne strani, ki ne uporabljajo protokola https, z rdečo označene kot Ne varne (Not Secure), kar bo vidno v naslovni vrstici. Po drugi strani bodo spletne strani https, ki so sedaj z zeleno označene kot Varne (Secure) (in celo z imenom pravne osebe, kot je to primer pri nas) od septembra označene le s ključavnico, kasneje pa tudi te ne bo več. Https bo takrat pač privzeti protokol, zato ga ne bo treba posebej oglaševati in poudarjati.

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 24.5.2018 | 08:47

https je namenjen temu da lahko google vstopa v strežnike brez da se opazi ... Kdaj bpodo dojeli vsi imetniki httpsja da so v bistvu vohunjenji

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji