Objavljeno: 17.5.2018 14:00

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev pokazala lažen ICO

Da bi prepričljiveje opozorili na pasti, ki jih prinašajo nepreverjene javne ponudbe kriptožetonov (ICO), ki so dandanes priljubljen vir financiranja različnih projektov in podjetij, je ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) pokazala, kako enostavno je postaviti lažno ponudbo.

Postavili so obširno in dodelano spletno stran za ICO z imenom Howey Coin, ki ima vse bistvene elemente. Ima obširen opis, kako bo s temi žetoni mogoče plačevati potovanja, ima celo tehnične specifikacije (white paper), odštevalnik do izvedbe ICO, možnost bonusa za prednaročila itn. Šli so celo tako daleč, da so ustvarili Twitterjeve profile za domnevne podpornike, katerih priporočila oglašujejo na strani. A vse skupaj je prevara.

Ameriški investitor bi se lahko zdrznil že ob besedi Howey Coin, ki je besedna igra na Howeyjev test, s katerim SEC preverja, ali je neka investicija vrednostni papir, nad katerim ima SEC potem nadzor in pravne vzvode. Tudi številke so precej sumljive, saj ponujajo 1-odstotno dnevno rast premoženja, zagotovljeno zaščito pred inflacijo ipd. Ob kliku na gumb Nakup se odpre SEC-ova stran, kjer je natančno razloženo, da gre za lažno ponudbo, in kjer so opisani vsi pogosti triki.

Z ICOji so bili v preteklosti financirani nekateri zanimivi projekti, a velika večina bodisi še ni pripravila nič otipljivega bodisi so propadli, nekaj pa je bilo prevar že od samega začetka. S sodelovanjem v ICOjih dobimo kriptožetone, ki jih ne nadzorujejo državni organi (denimo SEC ali slovenski ATVP), zato ne moremo računati na praktično nobeno zaščito. Statistike kažejo, da je več kot polovica lanskih ICOjev že propadla. Zato velja biti pri tovrstnih investicijah zelo previden, na kar nas želi opozoriti tudi ameriški SEC.

Howey Coins

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji