Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2019

(Za) Slovenija(o) brez 5G!

(Za) Slovenija(o) brez 5G!

Če bi slepo verjeli proizvajalcem mobilnih tehnologij, predvsem kitajskemu Huaweiju, bi moral biti svet ravnokar preplavljen z omrežji pete generacije. Še več, to je menda bolj kot ne nujno, saj se bo brez tega razvoj človeštva upočasnil. Pa se res tako zelo mudi?

Če ste na podlagi naslova in podnaslova pomislili, da se nam pri Monitorju slabša in smo padli pod vpliv teoretikov zarote, ki v tehnologijah 5G vidijo izvor prihodnjih rakavih obolenj in/ali (še en) prikriti načrt, kako bodo elite zavladale svetu – samo brez strahu. O tem smo pisali v prejšnjem Monitorju in menim, da smo tovrstne strahove argumentirano izpodbili. Menim(o) le, da je treba morda malce ustaviti konje in razmisliti, ali se res tako zelo mudi z vpeljavo najnovejših tehnologij ali pa trenutni »hajp« tiči bolj v tem, da bi proizvajalci novih tehnologij radi čim prej zaslužili. In seveda pokrili svoje vložke v razvoj.

Kdaj bomo v rokah imeli delujoče telefone 5G, si še ne upam napovedati. Vsekakor prej, kot bi si želeli teoretiki zarote, ki se zbirajo (tudi) v Facebook skupini »Za Slovenijo brez 5G«. Mimogrede – pridružite se jim, zabavni so! (Jaz se jim ne morem več, ker so me že blokirali ;) )

Dve leti in pol je že tega, kar sem poslušal predavanja predstavnikov podjetja Huawei, ki je trenutno vodilni pri razvoju omrežij pete generacije, o tem, kaj vse prinaša 5G in zakaj bomo omrežja 5G ravnokar imeli povsod. Predavanja so nakazovala, da je vse nared, omrežja taka in drugačna, frekvence take in drugačne, antene, modemi, antene, nadzorni oblak, vse že deluje. In, seveda, zakaj vse bomo ta omrežja potrebovali – za kar najhitrejše povezovanje s spletom, kot zamenjavo za optične povezave do doma, za industrijo, ki bo prek ultra hitrih povezav nadzorovala robote v tovarnah, in, seveda, za svetovni promet, kjer se bodo prek 5G med seboj pogovarjali samovozeči avtomobili.

Pa je vse to res? To, da se bodo nekoč prek tehnologij 5G (ali 6G ali 7G) nekoč »pogovarjali« samovozeči avtomobili, je najverjetneje res, toda do takrat, ko bomo kot človeštvo sploh razvili samovozeče avtomobile, bo preteklo še kar nekaj vode. Tudi avtomobili, ki danes obstajajo kot prototipi (in vozijo po zaprtih poligonih), so še zelo daleč od tega, da bi bili samovozeči, kaj šele, da bi imeli nekakšno »kolektivno zavest« (kot Borgi), ki bi bila povezana prek nekakšnega omrežja. Da bomo 5G kadarkoli res uporabljali kot sistem za dostavo interneta v naša stanovanja, pa osebno zelo dvomim. Tolikokrat smo že slišali, kako bodo brezžične tehnologije hitrostno povozile »žice«, pa iz tega na koncu ni bilo nič; tudi tokrat iz tega ne bo nič. Na tem področju je pač prihodnost (in marsikje tudi že sedanjost) pač optika.

Zakaj se torej ponekod, na omejenih področjih (delih mest) vendarle odločajo za vpeljavo omrežij 5G? Ker je operater (mesto, država) s tako ponudbo pač videti tehnološko napreden, uporabniki pa si želijo napredek. Da, ne slepimo se – 5G bomo imeli, ko ga bomo imeli, le zato, ker bodo uporabniki s svojimi telefoni hoteli imeti še hitrejši dostop do interneta. Četudi so današnje hitrosti, ki presegajo 100 megabitov na sekundo, za popolnoma vsa opravila s telefonom več kot preveč. Ker bo to pač kul.

Seveda pa bo vse to moral nekdo plačati. Enako, kot s(m)o to vsi skupaj plačali ob uvedbi omrežij 3G. Spomnimo se, kakšne velikanske vsote so takrat plačevali operaterji za pridobitev licenc in koliko so morali potem še dodatno vložiti v postavitev novih baznih postaj oziroma nadgradnjo starih. In spomnimo se, kako so takrat počasi, vendar zagotovo, vse te stroške v obliki dražjih naročnin in paketov pretovorili na pleča nas, uporabnikov. Pri prehodu na 5G bo vse to še veliko bolj potencirano. Omrežja 5G namreč v veliki meri temeljijo na višjih frekvencah, ki veliko manj »nesejo«, kar pomeni, da bo treba postaviti veliko novih baznih postaj, pa četudi le tistih manjših. Da bi se države odpovedale prodaji licenc in licitiranju vedno višjih cen, pa seveda ni pričakovati.

V Sloveniji največji operaterji omrežij 5G še ne preizkušajo, so nam potrdili, pri regulatorju AKOS pa pravijo, da imajo dovoljenja za testiranje le nekateri manjši igralci (AMZS Vransko, Elektro Gorenjska in Internet inštitut). Evropski komisiji pa smo obljubili, da bomo do leta 2020 na dražbi prodali ustrezne frekvence. Glede na to, da je eden izmed kupcev vedno državni Telekom Slovenije, ki davek od nakupa vrne nazaj isti državi, od katere je licence kupil (denar gre efektivno iz enega žepa v drugega), ni razloga, da nam to ne bi uspelo. Prodaja licenc je pač v tem primeru politično dejanje.

Kdaj bomo v rokah imeli delujoče telefone 5G, si pa še ne upam napovedati. Vsekakor prej, kot bi si želeli zgoraj omenjeni teoretiki zarote, ki se zbirajo (tudi) v Facebook skupini »Za Slovenijo brez 5G«. Mimogrede – pridružite se jim, zabavni so! (Jaz se jim ne morem več, ker so me že blokirali ;) )

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

dr.1m | 4.10.2019 | 11:21

Se strinjam z vsem. Glede teoretikov pa... Blokirajo te klub temu da se držiš pravil. Edini greh je to da jim dokažeš da zavajajo in lažejo sebi in ostalim.

Matjaž Klančar | 4.10.2019 | 11:31

Osebno sem bil čisto prijazen ;) Kolega, ki me je na skupino opozoril, je vanjo objavil link na članek našega Mateja Huša (https://www.monitor.si/clanek/teorije-zarote-koga-kuha-5g/192624/), pa si je tudi prislužil prepoved... Resnica boli.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji