Objavljeno: 30.6.2020 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Julij-avgust 2020

Za prijetnejši in polnejši zvok

Četudi danes glasbo večinoma poslušamo iz računalnikov in pametnih telefonov, si želimo vsaj osnovnih zvočnih učinkov, denimo ojačitev basov in visokih tonov. Če včasih to ni šlo brez zmogljive strojne opreme, je danes boljša izbira kakovostno programsko orodje.

Ker programov za urejanje digitalnih zvočnih posnetkov na spletu ne manjka, se bomo tokrat lotili sprotne njegove obdelave, ki jo uporabljajo tudi radijske in televizijske postaje pri oddajanju prek radijskih valov ali interneta, nam pa omogoča prijetnejše poslušanje glasbe tudi z računalnikom brez strojne podpore za zvočne učinke. Poleg zvokovnega toka iz programskih predvajalnikov večpredstavnih datotek (npr. WinAMP, VLC Media Player, Windows Media Player ... ) ter internetnih radijskih postaj in internetnih TV-postaj lahko z večino preoblikujemo tudi zvočne tokove zunanjih vhodnih naprav, povezanih prek linijskega ali mikrofonskega vhoda, kot so mikrofon, radijski sprejemnik, predvajalnik plošč CD in DVD, gramofon, kasetofon itn.

Večina programov za sprotno obdelavo zvoka je na voljo za operacijske sisteme Windows, Android, Mac OS X in Linux. Programsko obarvanje zvoka je še posebej uporabno v pametnih telefonih, saj ti pogosto nimajo vgrajenih zmogljivih zvočnih procesorjev.

Kako poteka sprotno preoblikovanje digitalnega zvočnega toka?

Preoblikovanje zvoka izvajamo s pomočjo zahtevnih matematičnih funkcij, katerih osnova sta Fourierova in Lagrangeeva transformacija, ter drugimi računalniškimi algoritmi, s katerimi digitalni zapis zvoka preoblikujemo v časovnem ali frekvenčnem prostoru. Medtem ko se v časovnem prostoru poigravamo z zvočnimi učinki, kot so odmev, upočasnitev ali pohitritev predvajanja, postopno zviševanje ali zniževanje glasnosti, nam obdelava v frekvenčnem prostoru ponudi sorazmerno enostavno ojačenje zvoka po različnih frekvenčnih območjih oziroma zvokovni izravnalnik, učinke za zmanjšanje odmevov, obenem pa lahko izločamo tudi šume in druge periodične neželene zvoke (npr. zvok vrtalnega stroja).

V nasprotju z urejevalniki digitalno posnetega zvoka, kjer lahko preoblikovanje zvočnega posnetka izvajamo tudi neprimerno dlje, kot ga poslušamo, morajo programi za sprotno preoblikovanje zvočnih tokov poskrbeti za nepretrgano predvajanje zvočnih tokov, pri čemer je dopustna nekajsekundna začetna zakasnitev preoblikovanega izhodnega toka v primerjavi z vhodnim tokom. Zato morajo biti dobro prilagojeni procesnim zmogljivostim računalnika ali pametnega telefona, vsekakor pa lahko zahtevnost zvočnih učinkov prilagodimo tudi sami.

DFX FxSound (downloads3.fxsound.com) sodi med najboljša orodja za sprotno oblikovanje zvoka, a ga lahko brezplačno preizkušamo le teden dni. Uporabniški vmesnik je intuitiven in pregleden ter najprej postreže s pogosto uporabljanimi funkcijami, z nekaj kliki pa lahko dosežemo tudi ostale. Vsebuje 9-območni izenačevalnik zvoka, kopico prednastavitev s prilagoditvami za poslušanje različnih glasbenih žanrov, 10-območni frekvenčni prikaz zvoka ter zvočne učinke za čistost zvoka, ambientalnost, 3D-obkrožanje, dinamično izboljšanje zvoka, stiskalnik dinamičnega razpona zvoka in ojačenje nizkih tonov.

Vendar v preizkusni različici niso na voljo vse možnosti. Zvok lahko tudi stiskamo in programsko dinamično povečamo njegovo jakost, tako da pri predvajanju iz povprečnih zvočnikov ali slušalk tudi pri največji moči dobimo vtis, da uporabljamo vrhunsko glasbeno opremo. Aplikacijo lahko skrijemo v ozadje, zato ne moti siceršnjega dela z računalnikom. Stane 39,99 USD.

DFX Audio Enhancer (downloads3.fxsound.com) je poenostavljena zastonjska izvedba FxSounda, saj ne vsebuje izenačevalnika zvoka, temveč le nekatere zvočne učinke, pri čemer nudi množico prednastavitev za različne glasbene žanre. Z učinkom za čistost zvoka lahko ustvarimo vtis predvajanja na zmogljivi glasbeni opremi. Za zmogljivejšo različico DFX Audo Enhancer GOLD z vgrajenim izenačevalnikom zvoka, vendar brez možnosti dodajanja lastnih prednastavitev, moramo odšteti 19,99 USD. Omenimo še, da aplikacija ne more sobivati s FxSoundom oziroma ga ob namestitvi odstrani, če pa ponovno namestimo FxSound, izgine Audio Enhancer.

[Izbira predvajalne naprave v DFX Audio Enhancerju]

Equalizer APO (sourceforge.net/p/equalizerapo) je zastonjska odprtokodna aplikacija in ponudi obilico naprednih možnosti za sprotno preoblikovanje zvoka, ki jih lahko nizamo v poljubnem vrstnem redu v obliki osnovnih funkcij za procesiranje zvoka t. i. aktivnih procesnih objektov (APO), kot so predojačenje, izenačevanje, izbira aktivnih zvočnih kanalov, zakasnitev, konvolucija, poprava glasnosti, izbira stopnje procesiranja, stiskalnik dinamičnega razpona zvoka, izbira izhodnih in vhodnih naprav za zajem in ustvarjanje zvoka ter predvajanje … Tako pestrega nabora funkcionalnosti ne najdemo niti pri večini plačljivih aplikacij, hkrati pa lahko dodajamo tudi programske vtične module VSO.

Še posebej zanimiv je izenačevalnik zvoka, ki omogoča določitev poljubnega števila frekvenčnih območij. Čeprav sta po namestitvi aplikacije na voljo le 15- in 31-območni izenačevalnik, lahko s tekstovnim vnosom dodamo poljubno število frekvenčnih območji, katerih ojačenje ali slabenje nato v grafičnem vmesniku poljubno nastavimo.

APO lahko delovanje posamično nastavljamo, ga vključujemo in izključujemo, pri tem pa se v oknu za analizo frekvenčnega odziva na dnu zaslona ustrezno spreminja grafična ponazoritev njihovega učinka na vhodni zvočni signal. S posebnim APO lahko nastavljene vrednosti shranimo v datoteke, s čimer ustvarimo množico lastnih prednastavitev za različne priložnosti.

[Equalizer APO]

Equalizer APO je odlična izbira za glasbene sladokusce, ki podrobno poznajo načine za sprotno preoblikovanje zvoka z zaporednimi obdelavami, začetniki pa bodo morda sprva imeli težave z razumevanjem njegovih načinov delovanja in upravljanja prek grafičnega vmesnika.

Za programerske navdušence omenimo še, da potrebujemo za prevajanje izvorne kode te vsestranske aplikacije Microsoft Visual Studio Community 2013, ki ga lahko zastonj prenesemo z interneta, in še nekaj odprtokodnih programskih knjižnic. Več preberite v navodilih za razvijalce na spletni strani sourceforge.net/p/equalizerapo/wiki.

Med virom in napravo za predvajanje zvoka

Največ programov za preoblikovanje zvoka v operacijski sistem vgradi svoj gonilnik, s katerim prestreza in preoblikuje zvočne tokove ter jih oddaja vhodnim gonilnikom predvajalnih naprav. Navadno tovrstne aplikacije svoj gonilnik v operacijskem sistemu samodejno nastavijo kot privzeto napravo za predvajanje zvoka. Druga možnost je vgradnja gonilnika, ki se operacijskemu sistemu predstavi kot nova predvajalna naprava. V tem primeru moramo pogosto sami ustrezno spremeniti sistemske nastavitve in ga izbrati kot privzeto napravo za predvajanje zvoka, pri čemer hkrati prejšnji privzeti gonilnik v programskem orodju za preoblikovanje zvoka navedemo kot originalni predvajalnik.

Čeprav v računalnik navadno naenkrat namestimo samo eno orodje za sprotno preoblikovanje zvoka, večina nima težav s sobivanjem. Zvočni učinki hkrati nameščenih orodij za sprotno oblikovanje zvoka se zato lahko nizajo ali celo izvajajo vzporedno. Ko tega nočemo, pride še kako prav gumb za vklop in izklop, ki ga ima večina tovrstnih programskih orodij.

Sprotno preoblikovanje zvoka omogočajo tudi nekatere aplikacije za predvajanje in urejanje zvoka kakor tudi njegovo shranjevanje v različnih vrstah datotek. Mednje že dolgo uvrščamo priljubljeni predvajalnik zvokovnih in video datotek WinAMP z vgrajenim 10-območnim izenačevalnikom zvoka.

VOICE MEETER Banana (www.vb-audio.com) ima od vseh preizkušenih aplikacij za sprotno obdelavo zvoka najzanimivejši grafični vmesnik, ki daje vtis profesionalne avdio komponente. Začetniku se bo morda zdela njegova uporaba zapletena, a se ga bo kljub temu hitro navadil. Intuitiven videz daje prednost naprednim funkcijam za obdelavo zvoka, med katerimi so enostavni 3-kanalni izenačevalniki (visoki, srednji, nizki toni), stiskalnik dinamičnega razpona zvoka, funkcija za odpravljanje odmevov pri zajemanju zvoka iz vhodnih naprav ter zmogljiv vhodni mešalnik zvočnih virov, v katerem lahko zvočne vhode in izhode z uporabo desnega klika preimenujemo po lastnih željah.

Pomembno vlogo ima tudi izhodni mešalnik, ki združuje fizične in navidezne naprave za predvajanje zvoka, pri čemer pozna različne načine delovanja: prilagoditev glede na število in prostorsko razporeditev zvočnikov, uravnavanje glasnosti leve in desne stereo sledi znotraj posameznega izhodnega kanala in 6-območni izhodni izenačevalnik za vsak izhodni kanal (tipka EQ). Namesto zadnjega lahko za vsakega od kanalov uporabimo tudi natančnejši 15-območni izravnalnik, ki ga odpremo iz glavnega menija, skritega pod tipko MENU. Omenimo še številne indikatorje jakosti zvoka posameznih vhodnih in izhodnih kanalov, s katerimi si lahko pomagamo pri uravnavanju glasnosti in združevanju zvoka iz vhodov ter glasnosti na zvočnih izhodih.

Zelo pomembna funkcionalnost, ki je pri enostavnejših aplikacijah ne zasledimo, je možnost sprejemanja in oddajanja digitalnih zvokovnih tokov prek omrežij TCP/IP, ki jo dosežemo prek tipke VBAN (VB Audio Network). Omogoča zajemanje, mešanje, spreminjanje in oddajanje digitalnega zvoka prek spletnih tokov iz različnih računalnikov z nameščeno aplikacijo VOICE MEETER Banana. Obdelan zvok lahko prek aplikacije VBAN-Receptor Lite poslušamo tudi na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android, medtem ko domače PC, ki delujejo kot predvajalniki, sprejemniki in oddajniki internetnih glasbenih tokov, upravljamo z mobilno aplikacijo VBAN-Buttons. Z aplikacijo MT32-SoundPad Lite pa lahko urejamo sezname predvajanja.

[VOICE MEETER Banana]

VOICE MEETER Banana in druge aplikacije razvijalca VB-Audio Software lahko z interneta prenesemo in uporabljamo zastonj, a so jih avtorji poimenovali donationware, zato od zadovoljnih uporabnikov pričakujejo prostovoljne prispevke. Čeprav so veseli vsakršnih donacij, vrednost programskega orodja ocenjujejo med 20 in 50 USD.

Boom 3D (www.globaldelight.com/boom3d) je bil v začetku na voljo samo za Applova operacijska sistema Mac OS X in iOS, kasneje pa so avtorji pripravili še različico za Windows 10. Ta zahteva predhodno namestitev .NET Frameworka 4.6.2, ki je k sreči samodejna, če imamo na voljo internetno povezavo. Boom 3D z odličnim grafičnim vmesnikom intuitivno in všečno predstavi enostavne in kompleksne funkcionalnosti za sprotno procesiranje zvoka s številnimi nastavitvami. Namenjen je predvsem ljubiteljem glasbe brez predznanja o procesiranju zvoka, ki si želijo naprednih zvočnih učinkov 3D-obkrožanja, različnih zvokovnih filtrov, ojačenih basov in programskega predojačenja izhodnega signala, s katerim lahko v celosti izkoristimo zmogljivosti avdio opreme. Vsebuje tudi več prednastavitev za različne glasbene žanre. 30-dnevna preizkusna različica je zastonj, spletni nakup pa bo vaš osebni račun olajšal za 8,8 EUR.

[Boom 3D]

ViPER4Windows (vipersaudio.com) je zastonjska aplikacija z grafičnim vmesnikom nekoliko robustnega videza, ki kljub temu ponudi celoten nabor funkcij za preoblikovanje zvoka, kot so: jasnost zvoka, 3D-obkrožanje, ojačenje basov, konvolucija, stiskanje dinamičnega razpona zvoka, odprava odmevov ter nalaganje in shranjevanje prednastavitev. Vsebuje tudi 18-območni izenačevalnik zvoka in stiskalnik dinamičnega razpona zvoka, ki ju odpremo v posebnih oknih, ter funkciji XClarity za čistost zvoka in Xbass za dodatno ojačenje nizkih tonov. Deluje v operacijskih sistemih Windows in Android.

[ViPER4Windows]

EqualizerPro (www.probitsoftware.com) je plačljiva aplikacija (stane 14,95 USD), ki jo lahko zastonj preizkušamo le 7 dni. Gre za povsem drugače zasnovano programsko orodje, kot je Equalizer APO. Grafični vmesnik je preprost, intuitiven in enostaven za uporabo. Vsebuje več kot 20 prednastavitev izenačevanja zvoka za predvajanje različnih glasbenih žanrov pa tudi govornih oddaj. 10-območni izenačevalnik omogoča tudi ročno uravnavanje in shranjevanje konfiguracij v obliki novih prednastavitev. EqualizerPro ima še funkcije za dodatno ojačenje nizkih tonov, krmiljenje programskega predojačenja pa tudi za hitri vklop in izklop procesiranja zvoka.

[EqualizerPro]

Kaj je 3D-obkrožanje?

Danes, ko je stereofonsko predvajanje zvoka skoraj nekaj samoumevnega, nam 3D-obkrožanje izboljša prostorski občutek. Že v osemdesetih letih preteklega stoletja so proizvajalci naprav Hi-Fi začeli uporabljati izraz super stereo za možnost poslušanja zvoka prek štirih zvočnikov, razporejenih v kote prostora, od katerih sta po dva (eden spredaj in drugi zadaj) predvajala levi, po dva (eden spredaj in drugi zadaj) pa desni zvočni kanal. Pri tem je bilo mogoče posebej uravnati glasnost prednjih in zadnjih zvočnikov. Tak način predvajanja večinoma uporabljamo še danes, čeprav so na voljo tudi kompleksne digitalne predobdelave zvoka, ki zagotavljajo precej boljši prostorski občutek.

3D-obkrožanje (angl. 3D surround) dinamično uravnava predvajanje stereofonskega zvoka prek sistema dveh zvočnikov ali več ob upoštevanju njihovega števila in razporeditve po prostoru ter velikosti in akustičnih lastnosti prostora. Za pravilno delovanje 3D-obkrožanja moramo to pravilno izbrati tudi v aplikaciji za sprotno obdelavo zvoka.

Graphic Equalizer Studio (pas-products.com) je učinkovito samodejno orodje za predvajanje in sprotno preoblikovaje zvoka iz internetnih avdio in video tokov kakor tudi preoblikovanje zvočnih tokov iz zunanjih avdio naprav. Med predvajanjem glasbe ali videa lahko samodejno nastavi najmanjšo in največjo glasnost predvajanja, 3D-obkrožanje in pravo mero nizkih tonov. Po drugi strani med poslušanjem internetnih radiev zgladi popačen zvok, ki nastane zaradi previsoke stopnje stiskanja podatkov ali stalnih prekinitev zvočnega toka zaradi premajhne pasovne širine. Q-faktor omogoča gladkejši in nežnejši zvok ter je odličen način za predvajanje romantičnih skladb. Merilniki vhodne jakosti zvoka in avdiogram izhodnega zvoka so ključni za kakovostnejše ročne nastavitve, saj omogočajo vizualno spremljanje uporabe zvočnih učinkov. Z interneta lahko zastonj prenesemo preizkusno različico z okrnjeno funkcionalnostjo, za različico s polno funkcionalnostjo in brez nadležnih kratkih prekinitev delovanja na dve minuti pa moramo odšteti 49 USD.

[Graphic Equalizer Studio]

RealTek HD Audio Manager (realtek-download.com/download-hd) je odprtokodni izenačevalnik zvoka z desetimi frekvenčnimi območji, mešalnikom zvoka in s številnimi nastavitvami. Zvok obdela ob pomoči gonilnika, ki so ga včasih prilagali osnovnim ploščam z manj zmogljivimi zvočnimi procesorji (oz. s kodekom AC97). Grafični vmesnik je intuitiven, enostaven za uporabo in ima pestro izbiro najrazličnejših možnosti: od tehničnih, s katerimi določimo število in razporeditev zvočnikov in uporabljene priključke zvočne kartice, do nastavitve tipa prostora in glasbenega žanra. Namesto zadnjega lahko v posebnem oknu izenačevalnik zvoka nastavimo po frekvenčnih območjih, nabor novih nastavitev pa poljubno poimenujemo in shranimo med prednastavitve. Pri računalnikih z veliko stereo zvočnimi izhodi lahko omogočimo hkratno predvajanje dveh različnih zvočnih tokov in, na primer, v dnevni sobi predvajamo film, v kuhinji pa vrtimo glasbo.

RealTek HD Audio Mmanager omogoča podrobno nastavljanje vhodnega mešalnika zvočnih virov in posameznih zvočnih virov, kot sta linijski vhod in vhod za mikrofon, ter zvočnih izhodov, kot sta izhoda za zvočnike in avdio slušalke. Izenačevalnik ima vgrajene prednastavitve za različne glasbene žanre, kot so rock, pop, jazz, karaoke …, in se zna prilagoditi okolju, v katerem poslušamo glasbo (npr. dnevna soba, v koncertna dvorana, avditorij …). Da je predvajani zvok gladek in prijeten, lahko izenačevalnik zvoka nastavimo tudi po svoje.

[RealTek HD Audio Manager]

Čeprav RealTek HD Audio Manager nima možnosti ekstremnih zvočnih učinkov (npr. močnega ojačenja basovskih tonov), je odlična zastonjska rešitev, če imamo združljivo strojno opremo. Obenem ni ovir za vzporedno namestitev katerega od zmogljivejših orodij za sprotno procesiranje zvoka, kot je Equalizer APO. Zadnja različica HD Audio Managerja, ki jo lahko potegnemo z RealTekove spletne srani ali s katerega od spletnih portalov za delitev brezplačne programske opreme, ima oznako 2.82. Za nadobudne programerje povejmo še to, da je RealTekova izvorna koda na voljo na spletni strani: github.com/alanfox2000/realtek-universal-audio-driver.

Stiskanje dinamičnega razpona

DRC (angl. dynamic range compresion, slov. stiskanje dinamičnega razpona zvoka) je način procesiranja digitalnih zvočnih signalov, s katerim zmanjšamo jakost močnih zvokov in ojačimo šibke zvoke. DRC pogosto uporabljajo pri terenskem in studijskem snemanju ter reprodukciji in predobdelavi digitaliziranega zvoka za oddajanje prek radijskih valov ali interneta.

Namensko strojno in programsko opremo DRC označujejo tudi z izrazom stiskalnik (angl. compressor) oziroma stiskalnik dinamičnega razpona zvoka. Od začetka tretjega tisočletja so za številne programske pakete za digitalno obdelavo zvoka (t. i. digitalne zvočne delovne postaje, angl. digital audio workstation) na voljo tudi vtičniki DRC. Po drugi stani je to ena izmed osnovnih funkcionalnosti večine sodobnih programskih paketov za sprotno obdelavo zvoka.

Neredko zasledimo tudi izraz omejevalnik zvoka (angl. sound limiter), ki ni nič drugega kot DRC z visoko stopnjo stiskanja zvoka in s kratkim odzivnim časom.

Breakaway Audio Enhancer (claessonedwards.com/bap_win.htm) je z vrsto nastavitev za sprotno preoblikovanje predvajanega zvoka namenjen predvsem tistim, ki med pisarniškim delom z računalnikom v ozadju radi vrtijo glasbo. Namestitev je sorazmerno enostavna, saj nas program sam odpelje v sistemske nastavitve virov in predvajalnikov zvoka, a deluje pravilno le pod pogojem, da v nastavitvah kot privzetega nastavimo njegov gonilnik, v aplikaciji za predvajanje pa izberemo gonilnik fizičnega ali podrednega predvajalnika. Nastavitve preoblikovanja zvoka so sorazmerno enostavne, saj izbiramo med prednastavitvami izenačevalnika za različne glasbene žanre, medtem ko aplikacija sama prilagaja jakost predvajanega zvoka. Vizualna prikaza vhodnega signala in izhodnega stereo zvočnega signala studijske kakovosti lahko spremljamo v okencih v spodnjem delu aplikacijskega okna, kar nam mogoča kakovostnejše delo. Preizkusno različico Breakaway Audio Enhancerja lahko uporabljamo največ 30 dni, kupimo pa ga lahko za 29.95 USD.

[Breakaway Audio Enhancer]

Sistemske izboljšave zvoka so v Windows (microsoft.com) na voljo tudi brez posebne aplikacijske programske opreme, še posebej z RealTekovimi in Microsoftovimi gonilniki. Dosežemo jih z desnim klikom na ikono zvočnika v desnem spodnjem kotu namizja, nakar izberemo Predvajalne naprave (Playback devices) in nato še eno izmed izhodnih naprav ter kliknemo gumb Lastnosti (Properties). Če se v naslednjem oknu pokaže zavihek Izboljšave (Enhancements) in ponudi spisek možnosti za izboljšanje zvoka, moramo med njimi poiskati le še želeno funkcionalnost, denimo izenačevalnik, izbiro tipa prostora ali glasbenega žanra, odpravljanje šumov itn. Vsaki izboljšavi lahko spremenimo delovanje s pritiskom na gumb Nastavitve (Settings).

[Nastavitve izboljšav v sistemskem oknu zvočnega gonilnika v Windows]

Na koncu se kar samo poraja vprašanje, mar ni večina programov za sprotno obdelavo zvoka osredotočena zgolj na uporabniku prijazno in intuitivno predstavitev različnih funkcionalnosti ter nabor raznovrstnih prednastavitev za različne priložnosti predvajanja glasbe. Čeprav nanj ni enoznačnega odgovora, trditev navadno drži, saj večina proizvajalcev strojne opreme raje podpre standardne funkcionalnosti Windows, kot da bi sama razvijala uporabnikom prijazne uporabniške vmesnike za sprotno obdelavo zvoka …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji